BERGEN NH – Het college van Bergen wil inwoners stimuleren over te gaan tot duurzame maatregelen door een duurzaamheidslening te verstrekken.

Het behalen van de landelijke CO2-reductiedoelstellingen is een enorme opgave voor veel gemeenten, zo ook voor Bergen. Een Duurzaamheidslening kan hiervoor uitkomst bieden, zegt een woordvoerder van de gemeente Bergen.

Inwoners kunnen de lening aangaan tegen zeer lage rentekosten om grote investeringen te financieren. De subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen voor bestaande koopwoningen, die al jaren bestaat, is volgens de gemeente ongeschikt voor woningeigenaren die onvoldoende budget hebben voor flinke investeringen. Wethouder Erik Bekkering: “De duurzaamheidslening zou hen over de streep kunnen trekken. Met de energiebesparende maatregelen worden de kosten voor energie een stuk lager voor de woningeigenaar.”

De gemeente noemtdDe Duurzaamheidslening voor woningeigenaren voordelig ten opzichte van de landelijke Energiebespaarlening. Zo kunnen geïnteresseerden uitsluitend een lening aanvragen voor zonnepanelen of een warmtepomp. Dit kan niet bij de landelijke lening.

Het college stemde dinsdag 24 augustus in met de Duurzaamheidslening en legt dit later dit jaar voor aan de gemeenteraad. Pas na dit besluit kunnen inwoners eventueel aanspraak maken op de lening en wordt meer bekend over de aanvraagprocedure.

ByEvert