BERGEN – Dirigent Jeroen Drenth van Bergens Harmonie nam zondagmiddag 30 oktober afscheid van het orkest. Zijn opvolger is Peter Goosensen.

Het afscheid vond plaats tijdens het jubilieumconcert in de Petrus en Pauluskerk. Drenth dirigeerde in Bergen voor de laatste keer en Goosensens sloot hier al dirigerend het concert af.

Verder zette burgemeester Lars Voskuil vijf jubilerend leden van Bergense Harmonie een oorkonde. Evert Spee, zestig jaar lid van diverse harmonieorkesten, kreeg een gouden speltje.

Bloeiende harmonie

Wat in 1897 begon als een fanfare met een aantal mensen van aanzien, werd gaandeweg een bloeiende harmonie bestaande uit bijna veertig spelers uit Bergen en omgeving. Het orkest heeft sinds 1935 een eigen oefenlokaal.

Volgens voorzitter Marijke Kirpensteijn ligt de gemiddelde leeftijd van de orkestleden hoog, maar weten ook jongeren het orkest te vinden. Naast liefde voor muziek neemt gezelligheid een belangrijke plaats in.

Van Koningsdag tot kerstconcert

De Bergens Harmonie speelt onder andere tijdens Koningsdag, de 4-mei herdenking en Lichtjesavond. In deze periode werken de muzikanten aan het kerstconcert.

Burgemeester Lars Voskuil en zijn echtgenote bezochten het jubileumconcert dat werd voorafgegaan door de Fanfare Showband Heiloo. Deze muzikanten speelden buiten voor het kerkgebouw.

Klezmer-groep TOV te gast

Te gast tijdens het concert was de klezmer-groep TOV Klezmer. Deze groep speelt van oorsprong Joodse muziek, bij allerlei familieaangelegenheden. De muziek klonk in mineur toonzetting, maar werd ook vlot gespeeld met als resultaat een vrolijk én treurig karakter.

Ellen Verburgt sprak de verklarende teksten bij de muziek. Voorzitter Marijke Kirpensteijn sprak de muzikanten en het publiek toe namens het bestuur.

Foto’s: Rob Pureveen.

Video: RTV80

Evert Spee, 60 jaar lid van diverse harmonie-orkesten, waaronder Bergense Harmonie.
Bianca Roelofsen, 19 jaar lid van Bergense Harmonie.
Karin Lont, 26 jaar van Bergense Harmonie.
Jan Abbekerk, 21 jaar lid van Bergense Harmonie.
Jubilaris Linda van Velzen, 11 jaar lid van Bergense Harmonie.