BERGEN – Bergens Harmonie is niet blij met de blokkade van het parkeerterreintje achter het harmoniegebouw in Bergen-centrum door twee op elkaar gestapelde blokken beton. De gemeente plaatste eerder deze week de betonblokken als handhavingsactie tegen autobedrijf Koppes, even verderop aan Plein 36.

Het bedrijf gebruikt het parkeerterreintje – eigendom van de gemeente Bergen – als in- en uitgang tot zijn bedrijf van en naar de openbare weg.

De blokken versperren de doorgang naar Plein 36 en dus ook de ingang van het parkeerterreintje en dat vindt Bergens Harmonie onterecht. “De gemeente Bergen, eigenaar van de grond, heeft zonder enige nadere toelichting de toegang tot het erf van het Harmonie gebouw geblokkeerd. Er ligt een verzoek tot handhaving, maar dat gaat om Plein 36. Wij staan hier volkomen buiten.”

“Wij vinden het onbegrijpelijk dat de vereniging gedupeerd wordt door een handhavingsactie gericht tegen een derde partij”, luidt de reactie van het bestuur van Bergens Harmonie.

Bergens Harmonie maakt sinds 1935 gebruik van het gebouw en het erf. Op het stukje grond vonden eerder openluchtvoorstellingen plaats, nu wordt het als parkeerterrein gebruikt door de leden van de muziekvereniging.

‘Wellicht maatwerk mogelijk’

Het bestuur van Bergens Harmonie stelt dat de muziekvereniging de grond langdurig mag gebruiken en verwijst naar eerdere overeenkomsten, die deels mondeling zijn afgesloten. Als gevolg hiervan beraadt de vereniging zich over nadere stappen om de blokkade opgeheven te krijgen, waaronder een kort geding tegen de gemeente.

Jan Apotheker van Bergens Harmonie schreef een brief naar de gemeente maar had vrijdagmiddag nog geen antwoord ontvangen, zo liet hij weten aan RTV80. Ondertussen heeft hij juridisch advies ingewonnen.

Een gemeentewoordvoerder laat weten dat de gemeente gaat kijken hoe goed een en ander in de stukken is vastgelegd om tot een oordeel te komen. “Dan is er maatwerk mogelijk.”

‘Tien parkeerplekken toegezegd’

Het verzoek tot handhaving werd ruim twee jaar geleden ingediend door Schrama B.V. die naast het parkeerterreintje een officieel parkeerterrein bezit.

“We vroegen de gemeente te handhaven omdat we toen in de race waren om het plan ‘De Zeven Dorpelingen’ te laten realiseren. Net als nu is het de intentie, ook van de gemeente, om daar te gaan ontwikkelen. Maar na ons zijn er vast verzoeken geweest van andere partijen”, laat eigenaar Bart Schrama aan RTV80 weten.

Schrama vindt de situatie vervelend voor de leden van de Bergens Harmonie. “Ik heb de harmonie tien plekken toegezegd op ons eigen parkeerterrein. Zo kunnen bijvoorbeeld leden die slecht te been zijn daar hun auto neerzetten om te kunnen repeteren.” (Bron foto: Bergens Harmonie).