BERGEN – Burgemeester Hafkamp legt 2 september de laatste hand aan de renovatie van de Beukenhorst aan Studler van Surcklaan 11. Daarna reikt Wouter Hubers, de voorzitter van de Stichting Behoud Bouwkunst Bergen (SBBB), de SBBB Prijs uit aan de bewoners.

Zij ontvangen de prijs voor de zorgvuldige manier waarop zij deze voor Bergen zo karakteristieke villla uit 1907 hebben behouden.

“De renovatie van Studler van Surcklaan 11 is een voorbeeld voor huizenkopers van beeldbepalende, maar enigszins verwaarloosde huizen, die als niet-monument geen enkele bescherming hebben”, aldus Hubers.

Het is de derde keer dat SBBB een prijs uitreikt. De eerste keer was voor de restauratie van de ┬┤Ark` aan Meerwijklaan 1 (architect J.F. Staal, 1917), de tweede keer voor de restauratie van de dokterswoning aan Dorpsstraat 34 (architect Majella Cijffers, 1932). Beide woningen zijn rijksmonumenten.

Het woonhuis aan de Studler van Surcklaan 11 is geen monument en wordt niet beschermd door de Monumentenwet. Hubers: “Dat maakt het extra bijzonder dat de eigenaren kozen voor renovatie van de woning. Een andere koper had het misschien gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

In onze ogen wordt dat altijd minder mooi, met een groter en hoger gebouw. Met het behouden van een huis blijft het dorpsgezicht in tact en daarmee ook de aantrekkelijkheid van het dorp.”

Geef een reactie