BERGEN AAN ZEE – Het bestuur van de Duinstichting gaat in beroep tegen de voorgenomen kap van dertienduizend dennenbomen aan het Lange Valk in Bergen aan Zee door PWN. Dat besloot de Duinstichting vrijdagmorgen.

Het bestuur kwam bijeen naar aanleiding van de recente uitspraak van de bezwarencommissie van de gemeente Bergen. De uitspraak kwam als reactie op het beroep tegen de voorgenomen bomenkap van de Duinstichting en de Fietserbond. Zij zijn het oneens met de verleende kapvergunning.

PWN wil de bomen kappen, om de wind de ruimte te geven om zand en zout in het achterliggende duingebied te krijgen, iets dat volgens PWN nu niet gebeurt vanwege het bos dat de wind tegenhoudt.

Meer zand en zout is volgens PWN en de Provincie Noord-Holland een middel om stikstof hier minder kans te geven schade aan te richten aan de flora en fauna. De beoogde kap is onderdeel van het beheerplan Natura 2000, in opdracht van de provincie.

‘Meer onafhankelijk onderzoek nodig’

Naar aanleiding van de uitspraak van de bezwarencommissie besloot de Fietsersbond hiertegen in beroep te gaan. Hetzelfde geldt nu ook voor de Duinstichting.

“De reden voor deze boskap blijft voor de Duinstichting discutabel: redeneringen kloppen niet en worden als feiten weergegeven. De Duinstichting vindt dat er meer onafhankelijk onderzoek moet komen voordat men overgaat tot dergelijke destructieve maatregelen als boskap”, laat voorzitter Joke Volkers weten.

“Door alle belangstelling in de media hebben inmiddels ook meer deskundigen hun hulp aangeboden om te helpen de bossen te behouden. Gezien de enorme toestroom van e-mails van burgers kunnen we concluderen dat zij zich nu bewust zijn over wat er staat te gebeuren.”

“Veel steunbetuigingen en hulp wordt aangeboden. Wij kunnen al die mensen die op ons rekenen niet in de steek laten. We gaan door!”