EGMOND AAN ZEE – Leerlingen van de basisscholen De Branding en De Driemaster in Egmond aan Zee doen mee aan het project ‘Tel mee met taal’ van Bibliotheek Kennemerwaard. Ze gaan zich bezighouden met het taalspelletjes en het doen van taalspelletjes.

Aan de hand van het boek ‘Alfabet’ van Charlotte Dematons speuren de leerlingen naar letters en doen ze taalspelletjes. Kinderen leren zo spelenderwijs nieuwe woorden. Ook worden zij door de consulenten van de bibliotheek uitgedaagd om thuis leuke opdrachten bij het boek te doen. Dit om zo hun woordenschat nog verder te vergroten. Bij het boek zijn een app en website beschikbaar, waardoor de leerlingen ook digitaal kunnen spelen met taal.

De hoofdpersoon in het boek is de Letterdief, een grappig poppetje in een boevenpak met een rode rugzak. Hij verzamelt alle letters. Op elke pagina is namelijk de doelletter heel klein afgebeeld. Wie vindt de letter het eerste? De consulenten van de bibliotheek besteden in de klassen aandacht aan het boek en de Letterdief. Dit zorgt voor een extra prikkel bij de kinderen, herkenning en enthousiasme om thuis met de ouders verder met het boek aan de slag te gaan.

Zwerfsteentjes

In de week van 27 tot en met 31 maart maken de leerlingen één of meerdere zwerfsteentjes in de klas. Versierd met een letter en een tekeningetje. Op 28 maart na schooltijd is het startsein om te zoeken naar de zwerfsteentjes die al in het dorp klaarliggen.

De leerlingen krijgen een brief met de foto’s van de plekken waar de steentjes zijn verstopt. Zij kunnen hierop de gevonden letter opschrijven, evenals een voorwerp wat zij in de omgeving zien en die met dezelfde letter begint. Zij mogen nu ook hun zelfgemaakte steentjes ergens neerleggen, zodat deze door het dorp kunnen gaan zwerven.

Foto’s van de gevonden zwerfsteentjes zijn van harte welkom op alfabet@abchuis.nl. De ingevulde speurtocht mag tot en met woensdag 5 april ingeleverd worden bij PostaanZee.

De makers

Programmaconsulenten Femke Hofstede, Yvette van Tilburg en Lisanne Roersma ontwikkelden dit project, zij werken bij Bibliotheek Kennemerwaard. De makers hopen dat het project succesvol verloopt en het ook aangeboden kan worden aan andere geïnteresseerde scholen.

Meer informatie over het project ‘Tel mee met taal’ is verkrijgbaar bij Femke Hofstede, programmaconsulent bij Bibliotheek Kennemerwaard. Zij is te bereiken op het e-mailadres f.hofstede@bknw.nl