Klik op de video hierboven

WAGENINGEN/ EGMONDEN – Team Egmond bracht op 4 en 5 mei het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar de Egmonden.

De lopers liepen in estafettevorm steeds één kilometer. De route was 135 kilomer lang en ging onder andere via Veenendaal, Amersfoort, Soestdijk, Hilversum, Weesp, Driemond, Diemen, Amsterdam, Zaandam, Nauerna, Assendelft, Heemskerk, Castricum, Bakkum en de Egmonden. De Egmondse lopers waren op 4 mei aanwezig bij de herdenkingen in de drie Egmonden en vertrokken daarna naar Wageningen. Daar werd ’s nachts om twaalf uur het bevrijdingsvuur ontstoken, na de plechtigheden bij Hotel de Wereld. In Wageningen was ook burgemeester Lars Voskuil aanwezig. Hij zag de lopers starten en moedigde hen aan.

Oorlogsmonumenten in Egmond

De lopers bezochten zondag 5 mei het monument aan de Abdijlaan in Egmond Binnen. Daarna zetten zij koers naar Egmond aan den Hoef bij de RK kerk aan de Herenweg. Het eindstation was het monument in Egmond aan Zee. Bij de drie monumenten ontstaken de Egmondse atleten het bevrijdingsvuur.

In Egmond aan den Hoef viel deze eer te beurt aan Jelle Schut. In Egmond aan Zee waren dat Piet Buis en Edwin de Groot. Hier was veel publiek aanwezig, waaronder burgemeester Lars Voskuil, kinderburgemeester Tygo Fontijn en het 4 en 5 mei comite Egmond.

Team Egmond kreeg een groot applaus. Shantykoor De Zâalnêelden zong enkele toepasselijke liederen. De jonge Egmonder Guus las een gedicht voor. RTV80 TV was erbij.

(Video: ©RTV80 TV/ foto’s: ©Dre Design).