BERGEN – Leerlingen van groep 5 van de Roland Holstschool en bewoners van Huis de Rekere in Bergen hebben woensdag de Jan Leijenlaan in dit dorp samen opgefleurd. Ze plaatsten meer dan twaalfhonderd vaste planten en vlinderstruiken, die het hele jaar door bloei geven. Dit deden ze samen met wethouder verduurzaming Ernest Briët.

De actie is onderdeel van de GroenSpoor Plantestafette die jaarlijks in de herfst door Noord-Holland trekt. In elke deelnemende gemeente wordt nieuw groen geplant. Vaak doen basisschoolleerlingen dit samen met buurtbewoners, een zorginstelling en groene stichtingen. Dit jaar doen veertien gemeenten in Noord-Holland mee.

De Groene Reiger organiseert De GroenSpoor Plant-estafette, ondersteund door de gemeente.

Het initiatief om de buurt te vergroenen kwam van bewoners van Huis de Rekere. Zij kwamen in contact met De Groene Reiger, die het idee goed vond passen bij hun GroenSpoor Plant-estafette en graag wilde helpen.

Samen de handen uit de mouwen

De gemeente Bergen vindt het mooi dat bij de plant-estafette veel verschillende partijen samenkomen, van jong tot oud. Zo werden de bewoners en leerlingen bij het planten  geholpen door hoveniers van de Rekere, vrijwilligers van Groei en Bloei, Landschap NH en groenmedewerkers van de gemeente.

Groene oppepper

Volgens wethouder Briët kunnen de bewoners van Huis de Rekere en andere buurtbewoners voortaan genieten van het nieuwe groen dat mooi is om te zien. “Daarnaast zal ook meer leven te zien zijn tussen het groen. Zoals de gezellig zoemende diertjes, die een oppepper krijgen van de nieuwe beplanting. Meer planten in de wijk zorgt bovendien voor verkoeling in het steeds warmer wordende klimaat, en voor opvang van het regenwater.”

Foto: Wethouder Ernest Briët zet de startschop in de grond (Bron foto: gemeente Bergen).