CASTRICUM – We zien ze vaak langs de autowegen, boven dijken, akkerland of ruige hoekjes natuur. Stilstaand in de lucht, fladderend met de vleugels en de kop onbeweeglijk.
De torenvalk staat te “bidden” in de lucht. Het mannetje heeft een grijze kop, roodbruine rug en grijsblauwe staart. Valkvrouw is iets groter, als bij de meeste roofvogels, heeft een bruine kop en staart en dwarsbanden op de rug.
Van kop tot staart meten ze ongeveer 35 cm en de spanwijdte is 80 cm. Het is dan ook een kleine valk.
Zomer en winter in ons land en altijd biddend te zien op zoek naar muizen. Het is een stootvogel, dat betekent dat de torenvalk zich op de prooi laat vallen. Met z`n scherpe klauwen en nog scherper snavel met valkentand is er geen ontkomen aan.
In de lucht ziet hij/zij een muis op 100 meter afstand. Ze zien zelfs de urinesporen van muizen in het veld.
Ze blijven boven die muizenpaden hangen, zien een muis, storten zich naar beneden en hebbes!
Alleen als er tekort muizen zijn eten ze andere prooi. Kevers, insecten, mussen, jonge rat of kikker en hagedis.
Gevangen prooi wordt, op een stil plekje, met de scherpe snavel uit elkaar getrokken en verslonden. Kleinere prooi in z`n geheel doorgeslikt.
Onverteerbare delen worden, net als bij uilen, uitgebraakt. Dit doen ze meestal s `morgens onder het nest. Soms jagen ze vanuit een boom of vanaf een paaltje in het land. dit wordt een ‘valpaal” genoemd.
Daar waar ze meestal te zien zijn moeten ook bomen zijn om in te broeden, of een nestkast.
Een richel op een toren, een rotswand of andere holte is ook goed om te broeden. Ze stellen geen hoge eisen aan het nest.
Torenvalk.
Etende torenvalk
Buizerd
Torenvalken hebben zelf ook vijanden. Op de grond zijn marterachtigen als de hermelijn gevaarlijk.
Vanuit de lucht de havik bijvoorbeeld. Verder eisen het verkeer, hoogspanningskabels en vergiftigde muizen hun tol. Gebruik dan liever geen muizen of rattengif.
Dit is beter voor torenvalk en andere op muis en rat jagende en etende dieren.
Ben Hopman, boswachter.