EGMOND AAN DEN HOEF – “Dat mensen de bloemen willen fotograferen, dat snap ik. Maar loop niet een bollenveld in’, zegt Christine Pepping van de firma Gebroeders Pepping in Egmond aan den Hoef.

Pepping vertelt dat volwassenen, kinderen en zelfs honden de velden ingaan en dat dit schadelijk kan zijn. “Bloemen kunnen stukgaan, ook als je probeert voorzichtig te doen. Bijvoorbeeld als je met een tas om je schouder in het veld staat en bukt: dan komt de tas bovenop de bloemen terecht.”

‘Dat gaat smetten’

Verder kunnen mensen ziektes overbrengen als ze van het ene naar het andere veld lopen, vertelt ze. “Als bezoekers blaadjes meenemen en deze op een ander veld laten vallen, dan gaat dat smetten. Het geeft een ziektedruk op de planten.”

“Het gevolg is dat wij een keertje exta moeten spuiten met gewasbeschermingsmiddelen. Dat doen we het liefst zo min mogelijk. Ook met het oog op de bescherming van het milieu en het klimaat.”

‘Wat als mensen ongevraagd in je tuin staan?’

Pepping vertelt dat ook broedende vogels last kunnen hebben van bezoekers in de velden. “Hoe meer mensen de velden in gaan, hoe meer verstoring er komt, ook voor de vogels.” De Egmondse vraagt om respect voor andermands eigendom. “Kijk, een bollenveld is prive-terrein. Je kunt het vergelijken met mensen die ongevraagd in je tuin gaan staan. Dat wil je ook niet.”

Christine Pepping, zelf fotograaf, snapt dat mensen de bloemen willen fotograferen, want ze zijn immers prachtig. “Maar blijf aan de rand staan. Overigens: zijn er foto’s nodig voor bijvoorbeeld een bruiloft, dan kan dat vaak wel in overleg met de kweker. Die zal dan laten weten wat wel en niet kan.”