BERGEN – Een groepje mensen herdacht onlangs het neerstorten van een vliegtuig in de Tweede Wereldoorlog bij de Sluislaan in Bergen. Dit incident gebeurde 81 jaar geleden.

Drie Douglas Boston III vliegtuigen vlogen op 4 juli om 8.02 uur over deze plek. Het tweede toestel werd toen neergeschoten door luchtafweer, de boordcamera van het voorste toestel legde dit vast. De drie bemanningsleden kwamen hierbij om het leven.

Deze vliegers waren de eerste Amerikanen die op Europees grondgebied sneuvelden. Onlangs is in het weiland het motorplaatje van het vliegtuig teruggevonden en tentoongesteld in het Vliegveldmuseum aan de Groeneweg.

Museum

De aanwezigen legden bij de picknicktafels aan de Sluislaan een boeket ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis. Jelle Visser van het Vliegveld Bergen Museum 1937-1945 organiseerde deze bijeenkomst.

Daarbij was ook Ralph Mooij van het museum aanwezig, evenals Yvonne Bos-Eijssen en Tom Sijpheer van het 4 Mei Comité Bergen en luchtoorloghistoricus Hans Nauta. Deze herdenking vond voor de eerste keer plaats.

Meer over deze gebeurtenis is overigens terug te vinden in het boek ‘Vliegveld Bergen N.H. 1938-1945’ van J. Schuurman. (Foto’s: Hans Brouwers/ Habrofotografie).

Ralph Mooij.