EGMOND AAN DEN HOEF – In de nacht van woensdag op donderdag woedde brand in De Klompenhoeve aan de Hoeverweg in Egmond aan den Hoef.

08.00 uur:
De geitenstal van zorgboerderij De Klompenhoeve in Egmond aan den Hoef is vannacht afgebrand. Ook liep de boerderijwinkel, aan de kop van de stal, schade op. De andere naastliggende gebouwen – zoals de stolpboerderij en de kazenmakerij – zijn ongedeerd. Dat meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

“Toen duidelijk werd dat de stal niet meer te redden was, legden we de focus op het nat houden van de naastliggende panden. Dit om te voorkomen dat het vuur zou overslaan.”

De ongeveer 250 geiten zijn vannacht naar een uitloopweide gebracht. Tien bewoners en één begeleider zijn snel en veilig ondergebracht in een naast de Klompenhoeve gelegen woning. Zij konden in de loop van de nacht weer naar de boerderij terugkeren. De brand was rond 04.30 uur onder controle en de brandweer was geruime tijd bezig met nablussen. Door het late tijdstip van de brand gingen weinig mensen naar de brandhaard om te kijken. Salvage is nu ter plaatse om de eigenaar te ondersteunen bij de afhandeling van de schade.

03.23 uur:
Hoe het gaat met de dieren in de stal kon nog niet worden gezegd. De opgeroepen veearts staat paraat

02.42 uur:
Er slaan grote vlammen uit het dak. De geitenstal staat in brand. Er zijn meerdere grootwatertransporten en bluseenheden ter plaatse. De bewoners van de zorgboerderij zijn veilig en snel elders ondergebracht. 

02.30 uur:
De brandweer is in de nacht van woensdag op donderdag uitgerukt voor een brand aan de Hoeverweg in Egmond aan den Hoef. Meerdere brandweervoertuigen zijn gealarmeerd. Over eventuele gewonden, de exacte omvang en schade is nog niets bekend. Het is nog niet bekend wat de oorzaak van de brand is.

De eerste melding kwam vlak na 02.00 uur bij de alarmcentrale binnen. Na achttien minuten werd opgeschaald naar ‘zeer grote brand’. Met onder meer vijf tankautospuiten, grootwatertransport en één hoogwerker is de brandweer aanwezig. Onder meer vanuit Alkmaar, Egmond aan Zee, Zuid-Scharwoude en Schoorl versterking opgeroepen. Ook is er een ambulance geallarmeerd.

02.22 uur:
Meerdere brandweerkorpsen uit de regio spoedden zich rond 02.00 uur naar de zorgboerderij. De politie heeft de weg afgesloten en vraagt automobilisten om te rijden. In de Klompenhoeve wonen en werken mensen met een verstandelijke beperking. Ook zijn er koeien, paarden, kassen, een boomgaard en een boerderijwinkel. Later meer informatie.

(Foto’s brand: Inter Visual Studio).

(Bron foto: Zorgboerderij De Klompenhoeve).