EGMOND AAN ZEE – Een bronzen beeld van de Egmondse marathonloper Joop Smit staat op de Boulevard en verdient een officiele onthulling. Dat gebeurt vanmiddag, meldt de gemeente Bergen.

Joop Smit won de eerste Halve Marathon van Egmond in 1973, precies een halve eeuw geleden. Zijn beeld staat nu bij de hoofdafgang, tegenover de plek waar ooit het Bellevue Hotel was gevestigd.

Parel aan Zee, gemeente Bergen en Fabio Pravisani

Initiatiefnemer van het beeld, dat de Egmondse kunstenaar Fabio Pravisani ontwierp, is bestuurslid Gerjan Zwaan van vereniging De Parel aan Zee. Hij is trots op het standbeeld. “We wilden iets neerzetten dat het evenement markeert. En Joop Smit was de belichaming van de marathon van Egmond. Een karakteristieke loper met een markante kop en een grote baard.”

Het beeldje is betaald door De Parel, sportorganisatie Le Champion en de gemeente Bergen. Martine Smit, de weduwe van Joop Smit, gaat samen met Cees Lansbergen, grondlegger van de Halve Marathon van Egmond, het beeld onthullen. Wethouder Ernest Briët is aanwezig tijdens deze handeling.

Vijftig jaar heroïek

In vijftig jaar tijd is de Halve Marathon van Egmond uitgegroeid tot een van de populairste en meest heroïsche lopen van Nederland.

De eerste editie van de Halve Marathon van Egmond vond plaats op 11 maart 1973. De loop was in die tijd een van de eerste evenementen voor trimmers die over een dergelijke afstand werd gehouden. Des te opmerkelijker was het gigantische deelnemersaantal op de 21 en 6 kilometer. Het grote aantal van totaal elfhonderd deelnemers bracht de organisatoren vele onverwachte probleempjes. 

In de loop der jaren groeide het evenement uit tot een internationaal evenement. Het organiserende Le Champion heeft altijd getracht naast de Nederlandse top ook een aantal buitenlandse toplopers aan de start te krijgen.

In 2021 én 2022 ging het evenement vanwege de coronamaatregelen niet door. De 48e editie van de Halve Marathon van Egmond vindt zondag plaats. De mountainbikewedstrijd Egmond-Pier-Egmond zaterdag.

Foto: Joop Smit won de eerste Marathon van Egmond in 1973.