EGMOND AAN DEN HOEF – Het College van Bergen besloot dinsdag dat de exploitatie van Hoeve Overslot in Egmond aan den Hoef aan Brouwerij Egmond wordt gegund.

De inrichting van Hoeve Overslot krijgt een sterke link met de brouwerij aan de Weg over de Bisschop, namelijk een proeflokaal met een historische uitstraling. Het initiatief van de brouwerij kwalificeerde zich als beste in de openbare inschrijving die hiervoor plaatsvond. Ook bij een externe toetsing behaalde de brouwerij de meeste punten.

Wethouder Ernest Briët over de keuze voor de brouwerij. “In Hoeve Overslot komen biologische maaltijden op tafel met streekproducten. In de activiteiten wordt een relatie gezocht met lokale ondernemers en initiatieven.”

“Verder heeft de brouwerij een uitgebreid plan voor de tuininrichting. Hier komen een terras en een belevingstuin waarin hop voor het brouwproces verbouwd gaat worden. Het geheel krijgt een natuurinclusieve inrichting.”

“Daarnaast is nagedacht over het beheer met omwonenden en is er een samenwerking met de Klompenhoeve in Egmond aan den Hoef. Hier werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.” De Klompenhoeve levert kaas aan de brouwerij en Brouwerij Egmond biedt in ruil hiervoor een overblijfsel van het brouwproces (bierborstel) voor voedsel van de geiten. Briët: “Kortom, dit initiatief is een mooie aanwinst voor het Slotkwartier als geheel”.

Kleinkunstpodium blijft

In Hoeve Overslot vinden straks niet uitsluitend activiteiten van de brouwerij plaats: in een deel van het gebouw blijft een kleinkunstpodium gehuisvest waar in het weekend optredens plaatsvinden. Het college besloot al eerder dat Stichting Hafre dit mag exploiteren.

Voor de exploitatie van het overig deel van de hoeve en voor het naastgelegen pand aan Slotweg 44, startte in 2021 een openbare inschrijving. Hiervoor kwamen drie partijen met een inschrijving.

Voor Slotweg 44 is geen inschrijving geselecteerd. Aan de hand van de vooraf opgestelde beoordelingscriteria is een selectie voor Hoeve Overslot gemaakt. De inschrijver met de meeste punten bleek Brouwerij Egmond.

Externe toetsing
Om ook over een onafhankelijk advies te beschikken koost de gemeente Bergen voor een aanvullende externe toetsing. Een externe partij beoordeelde de drie inzendingen aan de hand van de gunningscriteria. Ook bij deze externe toetsing kreeg Brouwerij Egmond het beste oordeel.

De gemeente Bergen wil de komende maanden gebruiken om verdere afspraken te maken met de brouwerij. Verder beloofde wethouder Briët spoedig langs te gaan bij de zeven stichtingen die gebruikmaken van het historische Slotkwartier om hen over deze keuze in te lichten. “Ik vertrouw erop dat we samen een goed plan maken en eendrachtig samen optrekken.”

Brouwerij Egmond: blij met de keuze

Algemeen directeur Arjan Brammer van Brouwerij Egmond is blij met deze uitkomst. “Het blijft toch altijd spannend. Maar het is heel mooi dat ons plan blijkbaar de voorkeur heeft gekregen. Nu kunnen we weer verder”, liet hij vandaag weten aan Flessenpost uit Egmond.

“De keuze is des te mooier, omdat we eind van het jaar eigenlijk met ons proeflokaal uit het Rode Hert zouden moeten. Het mooiste zou natuurlijk zijn wanneer we naadloos zouden kunnen overgaan naar de nieuwe locatie, maar dat hangt ook weer af van de voortgang van de renovatie. En van de voortgang van de bouwplannen van Koert-Hans Smit op de locatie van het Rode Hert.”

“Misschien zit daar tegen die tijd nog wat rek in als het nodig mocht zijn. Maar ik ben blij dat er nu duidelijkheid is in ieder geval.”

Brammer laat aan RTV80 weten dat hij hoopt voor het zomerseizoen van volgend jaar te kunnen starten in Hoeve Overslot. “Eerst moet de renovatie klaar, daarna gaan we inrichten. Dan zijn we zomaar een jaar verder.”

Arjan Brammer in Brouwerij Egmond (Foto: RTV80)