BERGEN NH/ AMSTERDAM – Mees Blom, leerling van de zesde klas van het Atheneum van de Berger Scholengemeenschap (BSG), is de trotse winnaar van het Junior Fellowship 2024 van het Rijksmuseum. Dit is een prestigieuze profielwerkstukprijs met daaraan gekoppeld een studiebeurs. Het Fellowship is een samenwerking ter stimulering van het onderwijs tussen het Rijksmuseum en NTR. 

Leerlingen die genomineerd worden voor deze prijs volgen vijf dagen lang een intensief traineeship in het rijksmuseum en bij de NTR.  Een brede vakjury kiest een winnaar op basis hiervan en de presentaties die op film en voor het publiek werden gehouden. En boven alles kijkt de jury naar originaliteit, inhoud en kwaliteit van het onderzoek van het profielwerkstuk.

Tekst loopt onder de foto verder.

Ballroom cultuur

Mees deed in zijn profielwerkstuk onderzoek naar de oorsprong, ontwikkeling en discriminatie van de ballroom cultuur, een subcultuur afkomstig uit New York. Veel artiesten en fashiondesigners halen al decennialang inspiratie uit deze subculturen, maar de oorsprong wordt niet tot zelden belicht.

Daarnaast deed Mees een praktisch onderzoek naar de relatie tussen gender, expressie en de ballroomcultuur. Het resultaat is een collectie van vijf ontwerpen waarin hij zich heeft laten inspireren op de vijf categorieën uit de ballroomscene: Face, Genderbend, Vogue, Fann me off en Legendary. De ballroom-scene beschrijft een Afro-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse beweging in de Amerikaanse LGBTQ- scene die zijn oorsprong vond in New York.

De collectie was in de omgeving van Bergen reeds te zien tijdens de modeshow in Museum Kranenburgh en in de etalage van Tally-Ho in Bergen.

Strijd voor gender en etnische gelijkheid

Mees won de prijs door met zijn onderzoek inzicht te geven in een niche uit de cultuur met een grote actuele waarde. De sterke relatie die de ballroomcultuur heeft met de strijd voor gender en etnische gelijkheid.

Mees deed gedegen onderzoek en gebruikte daarbij de meeste en meest uiteenlopende bronnen. Volgens de jury legde hij treffende verbanden tussen complexe fenomenen. Het werd een origineel en sprankelend profielwerkstuk van een sterk onderbelicht onderwerp in onze maatschappij.