SCHOORL – Spelen op een stormbaan en springkussens en oud-Hollandse spelletjes spelen. Spelen met een brandweerspuit en jezelf laten schmincken. Voor kinderen waren dit woensdag prettige bezigheden op het grasveld nabij de Esdoornlaan en de Hagedoornweg in Schoorl.

Bijna alle gemeenten in Nederland namen deel aan de Buitenspeeldag, een initiatief van de organisatie Jantje Beton. Doel is kinderen te laten spelen: buiten en dus niet binnen achter een pc of mobiele telefoon.

Ouders uit Schoorl en Stichting Welzijn Bergen organiseerden samen de Buitenspeeldag in het dorp. Dat is volgens moeder en mede-organisator Bianca geen overbodige luxe. “Kinderen waren veel binnen, vooral tijdens corona. Nu kunnen ze weer wat meer contacten opbouwen. Ze spelen hier heerlijk samen. Ouders op een kleedje. Het is gewoon fantastisch.”

Valentijn rent over het opblaasbare speeltoestel – een stormbaan – en duikt snel door alle openingen ervan. Zo snel zelfs dat de camera van RTV80 TV het nauwelijks kan bijhouden. Met een lachend, tevreden gezicht vertelt hij de Straatspeeldag leuk te vinden. “Natuurlijk speel ik wel vaker buiten, maar nu leer ik ook andere kinderen kennen”, zegt hij.

Voetbal stopte pestgedrag’

De Straatspeeldag in Schoorl vindt dit jaar voor de vijftiende keer plaats. Jongerenwerker Nico Mudde weet hoe het destijds in Schoorl begon. “Een ouder vertelde dat haar kind gepest werd, hij durfde niet meer naar school. We hebben toen de pester en de gepeste jongen met elkaar laten voetballen. Na twee weken was het pesten over.”

“De moeder kwam toen met het idee om een dag voor Schoorlse jongeren te organiseren. Toen zagen we reclame van de Straatspeeldag en daar deden we aan mee. Later heette het de Buitenspeeldag.” De Buitenspeeldag in Schoorl is het grootste buitenspeelfeest in de gemeente Bergen, legt Mudde uit.

Moeder Agnes, ook van de organisatie, vertelt dat dit jaar acht ouders samen de schouders eronder hebben gezet om het evenement in hun dorp tot een succes te maken. Dit met subsidie van de gemeente Bergen en donaties van sponsors. “Een groot deel van de middenstand in Schoorl doet mee.”

Moeder Bianca voegt hieraan toe dat nieuwe vrijwilligers zich hebben aangemeld. “Ook een doel dat we willen bereiken.” (Tekst Evert Visser/RTV80, video: RTV80).