EGMOND AAN ZEE – Bunkermuseum Jansje Schong in Egmond aan Zee en het Museum Vliegveld Bergen zijn geopend op zaterdag 3 juni tijdens de Nationale Bunkerdag.

Alle bunkers van de Atlantikwall, gebruikt door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn open voor bezoekers. De aanwezigen krijgen hier informatie over de Tweede Wereldoorlog, het gebruik van de bunkers en de verhalen erachter.

Bunkermuseum Jansje Schong is gevestigd aan Doctor Wiardi Beckmanlaan 78 in Egmond aan Zee. Museum Vliegveld Bergen is te vinden in een bunker aan de Groeneweg in Bergen. De Luftwaffe gebruikte deze bunker in Bergen voor communicatie (telefoonpostbunker).

Hier is informatie te vinden over het vliegveld. Voorbeelden zijn unieke stukken van de Nederlandse luchtmacht uit 1940 en geheime wapens van Duitsland de V-1. Hiervan zijn nog resten van een lanceerbasis zichtbaar.

Alkmaar

Eveneens is de telefoonbunker R616, in de Alkmaarderhout in Alkmaar, open. Hier zijn voertuigen te zien zoals een radiocommunicatievoertuig.

De Bunkerdag op zaterdag 3 juni duurt van 10:00 tot 17:00 uur en kost 7,50 euro voor volwassenen. Kinderen ouder dan vier jaar betalen 4 euro en jongere kinderen zijn gratis. De kaartjes zijn te koop bij alle bunkerlocaties en bieden toegang tot alle locaties die deelnemen aan Bunkerdag. (Bron foto: Egmond ’40-’45).