EGMOND – De Nationale Bunkerdag is in Egmond goed verlopen. Veel mensne bezochten Bunkermuseum Jansje Schong in Egmond aan Zee en de bunkers langs de Hoeverweg tussen Egmond en Alkmaar.

De tekst loopt onder de foto’s door.

Speciaal voor deze dag was bij Jansje Schong een extra bunker, de woonbunker, te bezoeken. In het boekje staat een van het Kuvertype 450a. In de duinen vond een battle plaats tussen de 48th Highlanders of Canada en de Volksgrenadiere. Hierbij waren veel schoten te horen. De verjaagde Volksgrenadiere waren later aanwezig in het Bunkerdorp aan de Hoeverweg.

Aan de Hoeverweg was het Bunkerdorp voor de eerste keer opengesteld. Door de regenbuien was het terrein erg nat en moeilijk begaanbaar. Om bij het Bunkerdorp te komen, moesten de bezoekers in het legervoertuig – voorzien van kussens – klimmen.

De bunkers vormden een deel van de zuidelijke bescherming van het vliegveld Bergen. De bouwwerken waren onder andere een commandobunker, een garage, voorraadbunker en een woonbunker.

De teruggetrokken Volksgrenadiere vertelden over het dagelijks leven van de Duitse soldaat in de Tweede Wereldoorlog. (Tekst en foto’s: Marina Schenk/ RTV80).