BERGEN NH/ EGMOND AAN ZEE – Burgemeester Lars Voskuil van de gemeente Bergen sprak maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie zijn waardering uit voor alle vrijwilligers omdat zij met hun activiteiten kleur geven aan de gemeente. Dat deed hij in zijn nieuwjaarsspeech in Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee.

De burgemeester sprak bijvoorbeeld lovend over de vrijwillige hulp van Bergenaren aan Oekraïners die hun land vanwege de oorlog zijn ontvlucht. Een paarhonderd mensen krijgen in de gemeente Bergen onderdak. Ze woonden tijdelijk in een noodopvanglocatie op het terrein van BSV in Bergen. Inwoners zorgen voor kleding en voedsel en stellen hun huis voor de Oekrainers ter beschikking.

Bijvoorbeeld mensen van de Abdij van Egmond, de Rotary, de Ruïnekerk en de organisatie ‘Bergen Helpt’ hielden zich hiermee bezig.

‘Crisis na crisis’

Daarnaast complimenteerde de burgemeester de medewerkers van de werkorganisatie BUCH (Gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) voor de manier waarop zij crisis na crisis in goede banen hebben geleid. Hij doelt op het inspelen op corona, de oorlog in Oekraïne en de asielcrisis.

Evenementen

Voskuil benadrukte ook het belang van de inzet van vrijwilligers bij het in goede banen leiden van evenementen. Zonder vrijwilligers zouden bijvoorbeeld Koningsdag, Lichtjesavond en de Kunst10daagse niet mogelijk zijn, evenals Schik in Kunst in Schoorl en de Visserijdag, de ATB strandrace en de Halve Marathon in Egmond. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de dodenherdening en de holocastherdenking.

Verder heeft de burgemeester van Bergen alle lof voor vrijwilligers die zich bijvoorbeeld inzetten voor de brandweer, de Reddingsbrigade, de KNRM en ouderen en jongeren.

‘Herstel van vertrouwen’

Lars Voskuil sprak zijn waardering uit voor de moed die de gemeenteraad toont om te werken aan herstel van vertrouwen. De raad ging unaniem over tot een raadsbreed akkoord met hierin afspraken over “hoe om te gaan met grote uitdagingen die wij in Bergen kennen”. Voskuil: “Een dappere maar ook noodzakelijke stap en dat verdient bewondering en respect.”

De burgemeester benadrukte dat het nieuwe College van B&W en de gemeenteraad inwoners willen betrekken bij wat er gebeurt in hun buurt. “Sommige plannen zijn al heel concreet en krijgen binnenkort uitvoering: de sloop van de Bakemaflat in Bergen-centrum en de aankomende woningbouw op het BSV-terrein in Bergen zijn hiervan voorbeelden.”

De burgemeester noemde ook woningbouw belangrijk. “Dat pakt de gemeente Bergen samen met de Provincie op.”

Tot slot benadrukte Lars Voskuil het belang van ondernemers en culturele instellingen en de zorg voor inwoners.

Kinderburgemeester

De onlangs benoemde kinderburgemeester Sophia Mourão Bakker stond naast de burgemeester om ook het woord te doen. Ze heeft zin om “samen met burgemeester Lars mooie dingen voor de gemeente te gaan doen.”

Ze wil graag weten hoe de kinderen in de gemeente Bergen denken over het klimaat, sporten en wonen in de gemeente Bergen. “Hier wil ik een enquete voor maken.” Ook kijkt Sophia ernaar uit een jeugdlintje uit te reiken aan een inwoner van de gemeente Bergen in de leeftijd van zes tot achttien jaar.

Sophia: “Kent u een held die iets goed heeft gedaan voor bijvoorbeeld vrienden, familie, de buurt, een vereniging of een goed doel? Meldt dan iemand hiervoor aan. Dat kan voor 1 maart via de website van de gemeente.”

‘Knuffelen met opa’s en oma’s

Sophia is blij dat de lockdown en de coronaregels voorbij zijn. “We mochten het afgelopen jaar weer knuffelen met onze opa en oma’s, afspreken met vrienden en vriendinnen en naar verjaardagsfeestjes gaan. We konden gewoon weer naar school en ik kon eindelijk weer naar mijn familie in Brazilië.”

Ook sprak ze over de oorlog in Oekraïne. “Als ik denk aan de kinderen die in die oorlog zitten of moesten vluchten, dan word ik daar verdrietig van.”

(Foto: Hans Brouwers/ Habrofotografie).