ALKMAAR – Buschauffeurs in het streekvervoer leggen woensdag 19 oktober, donderdag 20 oktober en vrijdag 21 oktober het werk neer. Ze eisen van hun werkgever een fatsoenlijke cao en ze voeren actie tegen de afbraak van het openbaar vervoer.

De aangekondigde stakingen volgen op eerdere stakingen en een grote landelijk manifestatie van vorige maand. Daarin gaven de buschauffeurs de werkgevers vijf weken de tijd om weer om tafel te gaan zitten. Daar is tot nu toe geen gehoor aan gegeven.

Eisen van de buschauffeurs

De chauffeurs willen een loonsverhoging ter compensatie van de prijsstijgingen van 10 procent en een koopkrachtverbetering van 100 euro. Daarnaast moeten de werkdruk en het personeelstekort aangepakt worden. Zo moet een generatiepact ingevoerd worden, waardoor 63-plussers minder kunnen gaan werken met behoud van 80 procent van het salaris en 100 procent pensioenopbouw.

Petitie provincies

Om de eisen kracht bij te zetten, gaan buschauffeurs in drie provincies (Noord-Brabant, Utrecht en Zuid-Holland) naar het Provinciehuis om een petitie aan te bieden. In de petitie eisen ze van de provincies dat ze de afspraken uit de contracten tussen provincie en busmaatschappijen ook echt gaan nakomen. Daarnaast organiseert FNV donderdag 20 oktober een congres over de toekomst van het openbaar vervoer en het grote, maatschappelijke belang ervan.

Plan kort van te voren de reis

In de reisplanners (zoals 9292) en op de elektronische halteborden wordt zo goed mogelijk aangegeven welke ritten vervallen. Dat kan helaas maar kort van te voren worden ingeschat.

ByEvert