HEILOO – Inwoners van bijvoorbeeld de Egmonden die hun fiets stallen bij het station in Heiloo, hoeven minder bang te zijn hun fiets nooit meer terug te zien. In samenwerking met de NS en de politie plaatste de gemeente Heiloo vandaag (dinsdag 9 juli) een bewakingscamera bij de fietsenstalling aan de noordoostkant van het station. Een gezamenlijke inspanning om het toenemende aantal fietsendiefstallen tegen te gaan en de veiligheid te verbeteren.

“Het cameratoezicht gaat woensdag van start en blijft actief tot en met 10 oktober. De camera is specifiek gericht op de fietsenstalling en maakt geen beelden van omliggende woningen of percelen, waarmee de privacy van omwonenden gewaarborgd blijft”, laat een woordvoerder van de gemeente Heiloo weten.

Stijging fietsendiefstal

De laatste tijd is er een zorgwekkende stijging te zien in het aantal gestolen fietsen. Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst de helft van alle gestolen fietsen bij het station verdwijnt. In 2023 alleen al zijn er 49 aangiftes gedaan van fietsendiefstal bij het station. De inzet van cameratoezicht moet helpen om deze trend te keren en het aantal diefstallen drastisch te verminderen.

Veiligheidsadvies voor fietsbezitters

Fietsbezitters wordt geadviseerd hun fietsen altijd met twee sloten vast te zetten, om de kans op diefstal te verkleinen.

“Mocht uw fiets toch gestolen worden, dan kunt u aangifte doen bij de politie, bij voorkeur via een online aangifteformulier. Het is belangrijk om hierbij zoveel mogelijk informatie over uw fiets te verstrekken, zoals het framenummer en de exacte locatie van de diefstal. Met deze maatregelen hopen de NS, politie en gemeente een veiliger en prettiger gebruik van de fietsenstalling bij het station te realiseren en fietsendiefstal effectief terug te dringen.”