BERGEN (NH) – Iedere dag proberen tieners die hun door oorlog verscheurde land zijn ontvlucht, de Europese grenzen over te steken op zoek naar bescherming en een beter leven.

.
Over deze alleenreizende vluchtelingen maakten Eefje Blankevoort en Els van Driel de documentaire Shadow Game. Drie jaar lang volgden zij verschillende jongeren op hun tocht door Europa. Op dinsdagavond 6 juli om 20:00 uur vertoont Filmtheater Cinebergen deze belangwekkende documentaire inclusief een nagesprek.

.
Shadow Game

In de mozaïekvertelling Shadow Game worden de ervaringen van jonge vluchtelingen samengesmeed tot een universeel verhaal. Overwinnen ze alle obstakels en vinden ze een nieuw thuis? De regisseurs volgden drie jaar lang een aantal hun thuisland ontvluchte jongeren op hun tocht door Europa: van Griekenland tot Servië en van Bosnië en Herzegovina tot Italië en Nederland. De tieners doorkruisen besneeuwde landschappen en mijnenvelden, en komen onderweg met agressieve grenspolitie in aanraking.

.
Ze filmen hen in de niemandslanden waar ze vastzitten. Waar ze pleisters plakken op de blaren op hun voeten en waar ze de grenzen tellen naar hun gedroomde bestemming. Een deel van het materiaal is door de jongeren zelf op hun telefoon gefilmd. Het nagesprek is met de makers en oprichter SOSMoria en gynaecoloog Sanne van der Kooij (zelf afkomstig uit Bergen).

.
We mogen niet wegkijken

Shadow Game toont een shaduwwereld in het hedendaagse Europa waarvan we niet mogen wegkijken. Tickets voor deze indrukwekkende avond zijn verkrijgbaar via: www.cinebergen.nl. Wil je meer weten over het transmediaproject Shadow Game en ben je benieuwd wat jij kunt doen? Ga dan naar de website: www.shadowgame.eu.

Foto’s uit Shadow Game.