BUCH – De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo presenteerden vorige week hun bevindingen op het gebied van circulair maakonderwijs aan basisscholen, beleidsmakers en de kinderburgemeester.
Bij circulaire economie kun je denken aan een ander gebruik van grondstoffen, onderdelen en producten, waarbij ze hun waarde zo min mogelijk verliezen.
Inwoners spelen een belangrijke rol in de verandering naar een circulaire economie. Consuminderen, hergebruik en reparatie worden weer de norm. Dit vergt een andere manier van denken en doen. Het circulair maakonderwijs-programma biedt daar concrete handvatten voor, laat een woordvoerder namens de vier gemeenten weten.
“De gemeenten werken hierin samen met veel lokale partijen. En het programma wordt goed ontvangen door leerkrachten en leerlingen.”
Tas van oude kleding en fietsen maken
Op drie scholen in Bergen en Egmond zijn de lessen van de module wol en textiel inmiddels afgerond. In deze module maakten leerlingen hun eigen tas van oude kleding uit de kringloopwinkel en leerden ze meer over fast fashion en duurzaamheid.
In de volgende lesmodule starten vier scholen in Egmond, Heiloo, Uitgeest en Castricum met de module fietsen maken, samen met een lokale fietsenmaker.
‘Leerlingen in hun kracht’
De vier gemeenten willen leerlingen niet belasten met het probleem van milieuvervuiling, maar juist handvatten geven om iets te doen vanuit hun innerlijke gedrevenheid. “Het zelf maken zet leerlingen in hun kracht. Zo kunnen ze concreet iets betekenen op het gebied van duurzaamheid.”
