EGMOND AAN DEN HOEF – Het college van B&W heeft de samenwerking met werkgroep Slotkwartier ontbonden en neemt nu zelf de regie om te komen tot een nieuwe invulling van dit stukje historisch Egmond in Egmond aan den Hoef. Dit vanwege een gebrek aan onderling vertrouwen. De samenwerkende stichtingen in de Stichting Slotkwartier zijn hierover zeer ontstemd en hebben dit de gemeenteraad in een brief laten weten.
Zij vinden het onwenselijk dat naast het proeflokaal van Brouwerij Egmond op Slotweg 42 er ook andere horeca wordt gehuisvest, namelijk op nummer 44. Dit doet volgens de organisaties afbreuk aan de oorspronkelijke visie om van het Slotkwartier vooral een cultuurhistorische trekpleister te maken. Zij zijn niet blij met de bestemmingswijziging van Slotweg 42 tot en met 46 van ‘cultureel/maatschappelijk’ naar ‘deels cultureel/maatschappelijk en deels horeca’. Dat gebeurde terwijl de gesprekken nog bezig waren, stellen de stichtingen. Inmiddels is de Omgevingsvergunning verleend waarin die functiewijziging mogelijk wordt gemaakt.
De stichtingen hebben bezwaar aangetekend tegen die wijziging en stapten naar de rechter. Dít leidde uiteindelijk tot het ontbinden van de werkgroep door de wethouder.
Wunderkammer
Hoeve Overslot en Slotweg 44 ondergaan sinds maart 2023 een grondige renovatie. Daarnaast werkten de zeven stichtingen aan een Masterplan, samen met Brouwerij Egmond, drie bewoners en een externe procesbegeleider vanuit de gemeente. Zij kwamen sinds 2021 regelmatig bij elkaar voor overleg.
En onlangs kwamen Stichting Wunderkammer en Stichting Huys Egmont – op verzoek van de wethouder – met een ander plan voor nummer 44. Zij stellen voor om hier de Wunderkammer te hervestigen. Dit is een ‘rariteitenkabinet’ met zeldzame objecten uit een groot deel van de wereld dat jarenlang een plekje had in het Slotkwartier. De Wunderkammer heeft inmiddels ruimte gemaakt om te kunnen komen tot een proeflokaal van Brouwerij Egmond.Daarnaast willen de stichtingen in Slotweg 44 de collectieschilderijen van de Egmondse School laten zien. Tot slot is een winkeltje met streekproducten onderdeel van het plan. Overigens blijft het cultuurpodium van Stichting Hafre hier behouden, dat is al eerder besloten.
De tekst gaat verder onder de foto.
Stichtingen voelen zich gebruikt
De stichtingen zijn verbaasd dat “de gemeente toch weer met een horecaondernemer op de proppen kwam”, zo schrijven ze in een persbericht. “Met name omdat de werkgroep eerder unaniem besloot dat er geen behoefte was aan nog meer horeca. Waar de gemeente ooit propageerde van het Slotkwartier een cultuurhistorische parel met ondersteunde horeca te willen maken, wordt nu volledig ingezet op horeca, waarbij de cultuurhistorie nog slechts als lokkertje mag functioneren.” De stichtingen voelen zich gebruikt. “Hoe gaat nóg een horecazaak nou bijdragen aan de cultuurbeleving van bezoekers?”
‘Gebrek aan onderling vertrouwen’
Maar wethouder Ernest Briët heeft een ander verhaal. Hij benadrukt dat het conflict niét in eerste instantie gaat over de keuze van bestemmingen in het Slotkwartier. Daarentegen gaat het volgens hem over de manier waarop dit andere plan naar buiten is gekomen, namelijk zonder medeweten van de gemeente Bergen, buiten het samenwerkingsverband om en rechtstreeks naar de pers.
Briët: “Deze gang van zaken strookt niet met de proceslijn die we samen hebben afgesproken. Hierdoor is sprake van een gebrek aan onderling vertrouwen, wat het opstellen van een gedeeld plan onmogelijk maakt. Een constructieve en toekomstbestendige samenwerking binnen het Slotkwartier lijkt op dit moment volgens ons niet mogelijk. Daarom is de werkgroep ontbonden en gaan we zelf als college met dit initiatief op de ingeslagen weg verder.” Briët laat wel weten teleurgesteld te zijn dat het zover heeft moeten komen.
‘Geen goed gedragen plan’
Verder noemt de wethouder het jammer dat er geen goed gedragen plan op tafel ligt. Briët: “Dat de huurprijs reëel is voor alléén de Wunderkammer en de schilderijen is niet onderbouwd en doet geen recht aan de kaders die de gemeenteraad heeft gesteld om het Slotkwartier succesvol te kunnen zijn. Alleen met een proeflokaal kom je er niet.” Volgens de wethouder, die benadrukt dat de gemeente eigenaar is van de panden, is horeca dus noodzakelijk om de exploitatie rond te maken. “Het plan voor nummer 44 is nu “dun zonder cijfers.”
De wethouder stelt verder dat de stichtingen ten onrechte beweren dat het college van Bergen de culturele kant van plannen in het Slotkwartier zou ondermijnen. “Dat is echt niet zo.” Hij benadrukt dat het college niet per se voornemens is om nummer 44 een volledige horecabestemming te geven. Hij vertelt dat er een presentatie is geweest waarbij gekeken is naar twee plannen die wellicht in elkaar geschoven zouden kunnen worden tot een mooie combinatie van cultuur en horeca. “Een ondernemer was hierin geïnteresseerd en die wilde wel met de stichtingen in overleg over de invulling. Dat is er echter nooit van gekomen.”
‘Echt geen tweede Waagplein’
De wethouder heeft sterk het gevoel dat de stichtingen kiezen voor een puur culturele bestemming op nummer 44, dus zonder horeca, en dat er voor hen geen andere opties zijn dan uitsluitend de Wunderkammer en de schilderijen en de winkel met streekproducten. Volgens Briët doet lichte horeca, want daar gaat het over, geen afbreuk aan de culturele waarde van het Slotkwartier. “Het wordt hier echt geen ’tweede Waagplein’. Dit angstbeeld is niet reëel.”
De wethouder zegt ook graag de cultuurhistorie een plek te willen geven. “Dat hebben we ook al gedaan. Kijk eens wat we hebben en koesteren: Huys Egmont, het behoud van het cultuurpodium in Hoeve Overslot, de Slotkapel en de Slotruïne.”
‘Wel een financieel gezond plan’
De andere kant van het verhaal is dat de stichtingen de wethouder beschuldigen van onbehoorlijk bestuur. “Om ons publiekelijk weg te zetten als onbetrouwbaar is onacceptabel en een brevet van onvermogen voor wethouder Briët’, stellen zij.
Egmonder Rob Leijen van de werkgroep laat overigens aan RTV80 weten dat er weldegelijk sprake is van een gezond financieel plan. “Het plan bevat een sluitende vijfjarenbegroting met daarbij garanties voor de door de gemeente gevraagde huur.” Hij wijst verder op cultuur en ondersteunende horeca die inmiddels zijn verdwenen of dreigen te verdwijnen uit het Slotkwartier. “Dat zijn het Schelpenkabinet, de Wunderkammer, Yellow Room, de expositie Egmondse School, het woonhuis aan de Weg naar de Oude Veert – door de raadscommissie in beeld als kunstgalerie – eetcafé ’t Slot en Fermento.”
De stichtingen vragen de gemeenteraad om een nieuwe dossierhouder “die verder kan kijken dan enkel naar horecaondernemers”.
Masterplan
Hoewel de stichtingen naar de rechter zijn gestapt en de rechter zich nog moeten uitspreken over de functiewijziging van Slotweg 44, heeft dit geen opschortende werking op de verleende omgevingsvergunning, zo laat Briët weten. Dit betekent dat de gemeente verder kan met andere projecten, zoals het proeflokaal en het kleinkunstpodium in Slotweg 42. Het Masterplan voor het gehele Slotkwartier wordt naar verwachting begin volgend jaar voorgelegd aan de gemeenteraad, inclusief de besteding van de Erfgoed Deal. De gemeente had hiervoor een aanvraag ingediend. Met de Erfgoed Deal wordt een bedrag van 490.000 euro beschikbaar gesteld om het project te ondersteunen.
De zeven stichtingen in het Slotkwartier zijn Stichting Gebruik Slotkapel, Stichting Restauratie Slotkapel, Stichting Wunderkammer, Stichting Hafre productions (in Hoeve Overslot), Stichting Historisch Egmond, Stichting Huys Egmont en Stichting de Kapberg. (Bron foto’s: RTV80).
Eerdere pubilcaties van RTV80 over het Slotkwartier lees je hier.
Creatieve uitspatting in het Slotkwartier. (Foto: Felix Hogeboom).
Slotruïne in het Slotkwartier.