EGMOND-BINNEN – Manegehouder Ingrid Schouw mag in haar bedrijfswoning boven haar manege De Duinrand in Egmond-Binnen wonen. Het college van B&W heeft hiermee dinsdag ingestemd. De gemeenteraad oordeelt hierover op 28 oktober.

Het bestemmingsplan Herenweg 37 maakt de bedrijfswoning in de manege nu formeel mogelijk, laat een gemeentewoordvoerder weten. “Het bestemmingsplan lag de afgelopen weken ter visie en er zijn geen zienswijzen ingediend.”

Bestemmingsplan opgedeeld
Voorheen deelde de Egmondse haar perceel met groepsaccommodatie Hoeve Vredestein. Hierdoor was de bedrijfswoning van Schouw niet toegestaan, een woonbestemming ontbrak. Ingrid Schouw, die al jaren in haar woning boven de manege woonde, kreeg daarom in 2014 een woonverbod opgelegd. Ze moest in 2017 haar woning verlaten. De keuken in de bedrijfswoning moest wijken om illegale bebouwing tegen te gaan. Wel mocht Schouw maximaal drie nachten per week in de woning overnachten om voor haar paarden te kunnen zorgen. Voor de andere dagen moest ze iemand inhuren die op de paarden paste.

Het bestemmingsplan is nu opgedeeld in twee delen, waardoor wonen op het terrein van Manage De Duinrand in Egmond-Binnen wel is toegestaan. De legalisatie van de bedrijfswoning is gestoeld op een nieuwe richtlijn van de VNG die meer mogelijkheden biedt, laat de woordvoerder weten.

Wethouder Klaas Valkering: “Door langlopende dossiers te sluiten, brengen we rust terug in de gemeente. De bedrijfswoning in Manege De Duinrand is een van die dossiers. Daarom hebben we lang gezocht naar een manier om ook hier rust te brengen. Met als resultaat dat de manegehoudster nu met een gerust hart kan wonen in de bedrijfswoning die daar al jaren aanwezig is.”

Bron foto: Ingrid Schouten/ Manege De Duinrand