SCHOORL – De gemeente Bergen gaat van vrijdag 15 januari tot en met zaterdag 23 januari vluchtelingen opvangen in De Blinkerd in Schoorl.

Dit naar aanleiding van een noodoproep van het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan alle gemeenten in Nederland om per direct slaapplaatsen te regelen voor vluchtelingen.

De crisisopvang is voor 9 dagen, van vrijdag 15 januari tot en met zaterdag 23 januari. Het gaat om 150 tot 200 vluchtelingen. Daarna gaan deze mensen naar een andere opvanglocatie.

Vluchtelingen die Nederland binnenkomen melden zich bij de aanmeldcentra, zoals Ter Apel. Daar worden ze geregistreerd. Door de grote toestroom kunnen de aanmeldcentra op dit moment geen slaapplaatsen meer bieden.

Daarom worden groepen vluchtelingen voor een aantal dagen elders in het land ondergebracht. Dit heet crisisopvang. De procedure is dat zij daarna doorstromen naar tijdelijke noodopvang, in afwachting van een eventuele verblijfsvergunning.

Burgemeester Hetty Hafkamp: “De nood voor crisisopvang is hoog. Het is niet meer dan vanzelfsprekend dat ook de gemeente Bergen hierin een bijdrage levert. Gelukkig kan ik rekenen op de bereidwilligheid van veel mensen om een steentje bij te dragen.

Er zijn vele handen druk bezig om de opvang zo goed mogelijk te laten verlopen. Voor zowel de vluchtelingen als voor de mensen die in de buurt wonen.”

De gemeente houdt voor omwonenden een inloopbijeenkomst in De Blinkerd op dinsdag 22 december van 18:00 uur tot 20.30 uur.

Wie nog vragen heeft of wil helpen, kan terecht op de gemeentelijke website www.bergen-nh.nl/Vluchtelingenopvang.

Geef een reactie