BERGEN – Zingen voor juf Brechje in het centrum van Bergen om geld op te halen voor een bus voor juf Brechje. Na de start van een online crowdfundingsactie was dit donderdag de eerste activiteit om geld in te zamelen van de basisschoolleerlingen van de Adriaan Roland Holstschool in Bergen.

Leerlingen van groep 5 zongen naar hartenlust onder leiding van meester Lupko om daarna vooruit te kijken naar een sponsorloop, een zangworkshop en een lentemarkt. Alles om juf Brechje, die inmiddels zeven jaar als ondersteunende juf op de school werkt, een bus te kunnen laten kopen.

Dat is nodig omdat Brechje leidt aan de aangeboren bindweefselziekte EDS. Ze wil graag zo zelfstandig mogelijk functioneren en dat lukt op dit moment onvoldoende. Brechje kreeg er op twaalfjarige leeftijd dystonie bij, een neurologische bewegingsstoornis. Hierdoor kan Brechje niet lopen en heeft ze een elektrische rolstoel nodig om zich te kunnen verplaatsen.

Gepassioneerd

Naast haar werkzaamheden op school is Brechje zeer gepassioneerd van paardrijden. Ze bezoekt haar paard wanneer het kan: het dier helpt haar om lichamelijk soepel en mentaal sterk te blijven. De mobiliteit van Brechje is de afgelopen jaren sterk achteruit gegaan. Maar Brechje wil zich niet laten beperken. Daarom haalde ze vorig jaar haar rijbewijs om later zelf in een aangepaste bus te kunnen rijden. Nu is ze nog afhankelijk van taxivervoer. Dat kost veel geld en is tevens zeer pijnlijk voor haar rug.

De bus die zij nodig heeft is een specifieke bus met onder andere een gelijke platte bodem. Het voertuig kost tweedehands minimaal 30.000 euro. De gemeente waarin zij woont gaat haar helpen met de aanpassingen van de bus. Nu alleen de bus nog…

‘Halen van streefbedrag moet lukken’

Daarom is, net als vele jaren geleden, door alle medewerkers van de Adriaan Roland Holstschool besloten de krachten te bundelen en een crowdfundingsactie op te starten. Met alle hulp van de leerkrachten, leerlingen, ouders, familie, vrienden, werkgevers en alle andere mensen die juf Brechje een warm hart toedragen moet het lukken dit streefbedrag te halen, laat de school weten.

Sponsorloop, zangworkshop en lentemarkt

De leerlingen uit de klassen 4, 5 en 6 van de Adriaan Roland Holstschool houden woensdagmiddag 20 maart een sponsorloop in het Oranjeplantsoen in Bergen. Deze duurt van 12.00 uur tot 12.45 uur.

Vervolgens is er zaterdag 23 maart van 13.00 tot 17.00 uur de zangworkshop Paas- en Lenteliederen. Dat betekent dus zingen voor juf Brechje. Deelnemen aan de workshop kost 30 euro.

De jaarlijks terugkerende lentemarkt op school volgt op zaterdag 20 april van 10.30 tot 14.30 uur. Op het programma staan struinen langs inspirerende kraampjes, schatgraven, grabbelen, schmincken, poppentheater Belletje Sterk en live muziek. Het grootste deel van de opbrengst gaat naar de actie voor juf Brechje.