BERGEN – Met kinderen die één voor één in het water sprongen en leden van de Reddingsbrigade die de sleutel van De Beeck uit het water visten – kinderburgemeester Thomas Meereboer had deze ‘per ongeluk’ in het water gegooid – was de opening van De Beeck een feit.

Burgemeester Lars Voskuil opende donderdagmiddag 1 september de splinternieuwe, multifunctionele sportaccommodatie onder toeziend oog van vele genodigden. Daarbij waren ook wethouder Erik Bekkering (Duurzaamheid), directeur Holland Sport Vincent Thijssen en directeur Ult van der Wal van bouwbedrijf van der Wal aanwezig.

De Beeck vervangt aan het Molenweidtje het voormalige gebouw dat op 13 oktober 2017 geheel afbrandde. Nadat de gemeenteraad het groene licht gaf voor de bouw, ging op 6 november 2020 de eerste paal van het nieuwe gebouw de grond in.

‘Uitnodigend, open en transparant’

Burgemeester Voskuil: “Wat een prachtig gebouw is het geworden. Uitnodigend, open en transparant, het omarmt je als je binnenkomt. En ook nog eens met volle aandacht voor duurzaamheid. Het gebouw is zo goed als energieneutraal dankzij bijna negenhonderd zonnepanelen, WKO-installaties en nog vele andere innovaties. En dat is zeker voor een zwembad echt bijna uniek.”

“De verenigingen en gebruikers die vijf jaar elders onderdak moesten vinden, komen nu weer terug. Van de zwemlessen, de reddingsbrigades en de gymlessen van scholen, tot de dansers, biljarters, sportscholen en het jongerenwerk. Allemaal hebben ze hun plek gevonden in dit nieuwe gebouw. Met recht een multifunctioneel centrum!”

Naast bijvoorbeeld het zwembad, de sporthal, andere ruimtes voor sport en spel en het jeugdhonk is Voskuil blij met de raadszaal en de ruimtes voor de commissieleden. “Transparant, open, toegankelijk: kortom zoals een raadszaal hoort te zijn als het hart van de lokale democratie. En natuurlijk met een uitgebreide publieke tribune waar ik de komende jaren vele inwoners en ondernemers hoop te mogen begroeten.”

‘Duurzaam en fit’

Wethouder Erik Bekkering: “Deze accommodatie is misschien wel het mooiste sportcomplex van Nederland, gecombineerd met misschien wel het meest duurzaam. Het belang is heel groot: het is een sociale ontmoetingsplek voor sport en spel en voor zakelijke activiteiten. Daarnaast is het het hart van de lokale democratie met de gemeenteraad. Maar het belangrijkste zijn alle sportieve gebruikers, jong en oud, die hier kunnen bewegen en fit kunnen blijven.”

‘Een traantje laten’

Oud-wethouder Jan Houtenbos, nu lid van de gemeenteraad, kreeg in mei 2018 de nieuwbouw van De Beeck als project in handen. Hij weet nog goed dat de toenmalige aannemer liet weten dat het gebouw drie tot vier miljoen euro duurder zou uitvallen dan van tevoren de bedoeling was. “Dat was even schrikken, ook omdat we op tijd stappen moesten maken van de verzekeringsmaatschappij.”

Nadat de gemeente in zee ging met aannemer Van der Wal kwam het gebouw van de grond en werd voor Houtenbos een droom werkelijkheid. “De afgelopen week was ik hier al, de deuren van de Beeck zijn sinds zaterdag 27 augustus al open. Toen moest ik af en toe een traantje laten. Het is gewoon genieten: ik kan er geen genoeg van krijgen. En ik hoop de inwoners van Bergen ook niet. Ik zie iedereen genieten. Ook de samenwerking tussen de verschillende verenigingen wordt prachtig.”

Openingshandeling door onder andere kinderburgemeester Thomas Meereboer (Foto: Habrofotografie).
Burgemeester Lars Voskuil tijdens de openingshandeling (Foto: Habrofotografie).
Deze badmeester werkt al vele jaren bij De Beeck (Foto: Habrofotografie).
In de raadszaal (Foto: Habrofotografie).
(Foto: Habrofotografie).
De Beeck (foto: Andrea Rijtema).