EGMOND AAN ZEE/ HARGEN – Veel vrijwilligers maken vrijdag 11 augustus het strand van Hargen schoon. Een dag later is het strand van Egmond aan Zee aan de beurt om afval op te ruimen. De twee plaatsen zijn onderdeel van de Beach Clean Up Tour, een schoonmaakactie van de Noord-Hollandse stranden die op 1 augustus startte in Cadzand en Schiermonnikoog en dinsdag 15 augustus eindigt in Zandvoort.

Het strand is geen afvalbak of asbak, dus houdt het strand en de zee schoon. Dat is de boodschap van Stichting De Noordzee, de enige onafhankelijke natuur-en milieuorganisatie die zich specifiek op de Noordzee richt, het grootste natuurgebied van Nederland.

Inschrijven voor actie in Petten kán nog

De deelnemers van de schoonmaakactie in Egmond aan Zee drinken eerst bij strandpaviljoen Nautillus koffie of thee. Daarna lopen ze zes tot zeven kilometer over het strand. Het maximaal aantal deelnemers die zich kunnen inschrijven is bereikt, laat de organisatie weten.

Maar voor de actie in Hargen op donderdag 11 augustus is inschrijven nog wel mogelijk. Deelnemers komen om 10.00 uur bijeen in Strandpaviljoen Hargen. Ze rijden met een bus naar het beginpunt van de actie om daarna afval op te ruimen. Om 13.00 uur is er een lunchpauze. De actie eindigt rond 15.00 uur.

Sigarettenpeuken

Het meeste afval op het strand bestaat uit vispluis, kleine stukjes plastic, doppen, snackverpakkingen en ballonresten. Maar ook plastic tasjes en sigarettenfilters zijn er te vinden. Verder is er extra aandacht voor vervuiling door sigarettenpeuken. Dat is hoognodig: peuken blijven het meest gevonden afval op toeristische stranden en zijn schadelijk voor natuur en milieu, benadrukt Stichting De Noordzee.

Overigens verzamelden de opruimers vorig jaar tussen Bergen aan Zee en Camperduin 101 kilo afval en 1680 sigaretten.

Officieel strandafvalonderzoek

Stichting De Noordzee doet al meer dan twintig jaar officieel strandafvalonderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat. In februari 2021 publiceerde de organisatie een rapport waaruit blijkt dat de hoeveelheid afval op het strand significant daalt.

‘Er ligt 27% minder afval op het strand dan tien jaar geleden. Aanpak bij de bron werkt! Laten we alles op alles zetten om de dalende trend voort te zetten en een einde te maken aan afval in de Noordzee’, schrijft Stichting De Noordzee op haar website. (Foto’s: Stichting De Noordzee).

20.000 vrijwilligers

Veel vrijwilligers zetten zich in voor de Beach Clean Up Tour, zo blijkt. Stichting De Noordzee verwelkomt zijn twintigduizendste vrijwilliger sinds 2013.

Aanmelden van een van de dertig etappes (onder andere in Petten en Callantsoog) kan via de website van Beach Clean Up Tour.


RTV80 TV besteedde vorig jaar zomer aandacht aan de Beach Clean Up Toer in Camperduin. Bekijk hieronder de video.