SCHOORL – De Groet uit Schoorl Run trekt een grote stroom lopers naar Schoorl en Groet.

De parcoursen van de 10, 21,1 en 30 kilometer gaan grotendeels door het bos en duingebied van Staatsbosbeheer. Daarnaast komen de lopers door Groet, Bregtdorp en Catrijp.

Goede doel van deze editie is de Lornah Kiplagat Foundation. Deelname aan het (basis)onderwijs is in Kenia niet zo’n vanzelfsprekendheid als in de westerse wereld. Vooral meisjes krijgen niet altijd de kansen.

Een gemiste kans vindt Lornah Kiplagat. “Ik denk dat je de immense problemen in Kenia alleen met onderwijs kunt tackelen. Educatie is de sleutel tot de oplossing. En de deelname van meisjes is daarbij onontbeerlijk. Hoe meer meisjes studeren, hoe zelfstandiger ze worden.”

De Lornah Kiplagat Foundation hoopt tevens, op bescheiden schaal, de HIV/AIDS-problematiek in Kenia in te dammen door seksuele voorlichting in het onderwijspakket te integreren.

Kinderen zijn altijd massaal aanwezig bij de Groet uit Schoorl Run. Zij doen mee aan de wedstrijd over 1.200 meter. De start en finish vinden plaats ter hoogte van De Blinkerd.

Schoorl en Groet zijn zondag tussen 9.00 en 18.00 uur moeilijk bereikbaar per auto. Het centrum van Schoorl blijft wel bereikbaar.

Geef een reactie