EGMOND AAN DEN HOEF – Zorgboerderij De Klompenhoeve is tot nader orde gesloten, meldt de organisatie op Facebook na de verwoestende brand van de geitenstal vannacht.

De Klompenhoeve reageert op haar Facebookpagina. “Door een vreselijke brand op onze mooie werkboerderij vannacht, zijn wij tot nader order gesloten voor dagbesteding. Ook de zuivel/kaasmakerij en boerderijwinkel zijn gesloten. Alle mensen en dieren zijn gelukkig veilig, zodra we meer nieuws hebben zullen wij de informatie delen.”

De schok is groot: bewoners en medewerkers zijn verslagen en verdrietig. Eeder vandaag spraken ze buiten op het erf na over de gebeurtenissen. Een medewerker van De Klompenhoeve laat weten dat de organisatie vandaag geen pers te woord staat. “Daarvoor zijn we nu te druk bezig.”

Geen slachtoffers

De vlammen legden de geitenstal volledig in het as. De boerderijwinkel liep lichte brandschade op. De bewoners kregen vannacht opvang in een naastgelegen woning en keerden in de loop van de nacht weer naar huis terug. De circa 250 geiten zijn op tijd naar een uitloopweide gebracht. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Eeder nieuws: ‘sluiting hangt in de lucht’

De Klompenhoeve, onderdeel van Esdégé Reigersdaal, kreeg in mei van dit jaar ook al slecht nieuws. Toen werd duidelijk dat de zuivelafdeling en de geitenhouderij vanwege financiële redenen noodgedwongen moeten sluiten. De Klompenhoeve blijft weliswaar bestaan, maar beeldbepalende elementen verdwijnen.

Lodewijk van Leeuwen, sinds twaalf jaar locatiemanager van de stichting, vertelde destijds aan het Noordhollands Dagblad dat sluiting onvermijdelijk is. “Er moet al jaren geld worden bijgelegd. Op jaarbasis ging het soms om tonnen.” Wel wordt onderzoek gedaan naar een doorstart.

Inter Visual Studio maakte vannacht beelden van de brand.