CASTRICUM – Het jaar 2013 zit er bijna op, de laatste klussen worden geklaard, de puntjes op de i gezet.

Afgelopen jaar is er veel en hard gewerkt in het duinreservaat. Aannemers, vrijwilligers, team onderhoud, boswachters en nog meer zijn het hele jaar door actief.

Bossen zijn gedund, sloten uitgediept, poelen gegraven, exoten opgeruimd en vleermuisbunkers ingericht.

Uitkijkduinen voorzien van nieuwe traptreden, nieuwe huisstijlkleuren en een prachtige schaapskooi maken het plaatje compleet.

Een bewogen jaar achter de rug met een nat voorjaar en droge zomer.
Gelukkig ook nu zonder bosbranden. Stormen in de herfst.

Die stormen zorgen voor veel schade, bomen breken als lucifers of vallen compleet om.

Het team van NRO zorgt voor het snelle opruimen van al dat hout. Met motorzaag in de hand en trekker bij de hand gaan ze de rampen te lijf.

Natuur en Recreatie heeft gelukkig de beschikking over ongeveer 400 vrijwilligers die op de meest uiteenlopende fronten actief zijn.

Wandelroutes controleren en rasters, ruiterpaden, banken en waterstanden. Ze zorgen voor rondleidingen en zijn er als verkeersregelaar bij evenementen. Het planten en rooien van ongewenste bomen en struiken en veel schilderwerk.

Vrijwilligers en -sters runnen bezoekerscentrum de Hoep en anderen zijn bezig met het inventariseren en monitoren van plant en dier.

Alle beheerplannen voor het volgend jaar zijn begroot en ingediend. PWN gaat het wel sober aanpakken want ook de natuur levert in.
Ze gaan het redden; slim werken, hier en daar wat schuiven en het komt goed.

Er staan even zo goed weer mooie projecten op de plank. PWN begint het nieuwe jaar met frisse zin. Vanaf deze plek wensen de boswachters de lezers van “duinberichten” een heel gelukkig nieuw jaar!

Ben Hopman, boswachter.

Geef een reactie