De herfst is volledig het tegenovergestelde van de lente.
Diegene die ooit de vier jaargetijden heeft verzonnen had het niet beter kunnen doen!

Waar het in de lente draait om opbouw en vernieuwing, daar gaat het in de herfst over afbraak en terugtrekken.

De herfst is een seizoen waar de verandering van de natuur net zo sterk is als de lente, alleen net omgekeerd. Het meest opvallende kenmerk van de herfst is toch wel dat het blad van de bomen valt.

Dit doodnormale verschijnsel, roept wel een paar vragen op; “Waarom vallen die bladeren eraf, en waarom nu, en hoe kan het zijn dat het blad van groen verkleurd naar geel, rood en oranje?”

Het antwoord op de vraag waarom bomen in de herfst hun bladeren laten vallen is gelukkig niet zo moeilijk.

De boom laat zijn blad vallen om zich te beschermen tegen uitdroging. Als de boom in de winter zijn blad niet zou verliezen verdroogt hij.
Dit komt omdat de verdamping in de winter groter is dan de wateropname.

In de herfst en winter is water oppompen voor de boom moeilijk doordat de wortels bij kou minder makkelijk water opnemen. En bladeren verdampen extra veel water op zonnige winterse dagen en bij sterke wind.

Het hele proces van bladverkleuring is wat ingewikkelder om te beantwoorden. Simpel gezegd komt het erop neer dat de boom stoffen uit het blad haalt om deze opnieuw te kunnen gebruiken in het volgende seizoen.

De belangrijkste stof die de boom hergebruikt is bladgroen of te wel chlorofyl.

Zoals de naam bladgroen al doet vermoeden is deze stof verantwoordelijk voor de groene kleur van het blad, maar ook voor het produceren van suikers en zuurstof.

De wereld draait eigenlijk om bladgroen, zonder deze ingenieuze uitvinding van moeder natuur zou er geen zuurstof of voedsel voor ons zijn. Als de boom dit bladgroen uit het blad haalt dan worden andere pigmenten die in het blad zitten zichtbaar.

Het moment van bladval wordt bepaald door de daglengte en de temperatuur.

De daglengte staat vast maar de temperatuur kan echter de boom doen besluiten om het blad nog wat langer te behouden.

Kom kijken en geniet van het rood, geel, groen, bruin, bij ons in het duin.

Ben Hopman, boswachter.

Geef een reactie