BERGEN – Een schouwspel ver terug in de tijd was donderdagmiddag te zien op het gras voor de Ruïnekerk in Bergen. Het toegestroomde publiek beleefde Bergen op 9 september 1799. Toen stond het nog kleine dorp in het middelpunt van een enorme veldslag: De Slag bij Bergen.

Britse en Russische soldaten (meer dan 30.000!) stonden hier, midden in de polders, tegenover het Frans-Bataafse leger (zo’n 22.000 man sterk). De reden van de soldaten uit het buitenland? Frankrijk had ons land in 1795 bezet en maakte van Nederland de ‘Bataafse Republiek’. De Britten en Russen wilden een eind aan maken aan de Franse overheersing in Europa en vielen binnen, De Russen via Den Helder en de Britten landen op de kust bij Callantsoog. Na drie maanden en vijf bloedige veldslagen, kwam het in Bergen tot een beslissend moment: het was erop of eronder! De Slag bij Bergen zelf was fel en meedogenloos.


De Slag bij Bergen op 19 september 1799, ook wel de Slag bij Bergen-Binnen genoemd, was een Frans-Bataafse overwinning tegen de Britten en Russen, die enkele weken daarvoor in Noord-Holland waren geland. Dit om de voor de patriotten gevluchte Oranje stadhouder Willem V in zijn macht te herstellen.


Historische Vereniging Bergen

RTV80 TV laat beelden zien van het schouwspel en Yvon Bos Eijssen vertelt hierover. Zij is lid van de Historische Vereniging Bergen die dit spektakel organiseerde, samen met museum Het Sterkenhuis. Ook de rijdende artillerie verleende medewerking.