BERGEN – Zo’n honderd leden van de Historische vereniging Bergen en een speciaal projectteam zijn al maanden bezig met een bijzondere gebeurtenis. Op 23 en 24 september wordt De Slag bij Bergen nagebootst.

Een belangrijke stuk geschiedenis van Bergen. Behalve de honderd leden van de Historische vereniging doen ook 250 Engelse, Russische, Franse en Nederlandse uit binnen- en buitenland mee soldaten mee. De Slag bij Bergen uit 1799 geldt als één van de meest bloedige veldslagen uit de Nederlandse geschiedenis. Het evenement is gratis toegankelijk.

Zondag 24 september vormt het centrum van Bergen het decor van De Slag bij Bergen. In de ochtend zorgen de kleurrijk geüniformeerde soldaten voor de opbouw rond de Ruïnekerk. Zij marcheren door het centrum van Bergen.

’s Middags om 14.30 uur wordt De Slag bij Bergen nagespeeld door het internationale gezelschap van 250 re-enactors, de leden van de Historische Vereniging en een drietal acteurs. Bijzonder wordt de integratie van muziek vanuit de kerk bij dit evenement.

Met steun van verschillende partijen, zoals landelijke cultuurfondsen en de gemeente, is het dit jaar gelukt. Spektakel wordt het absoluut, zo verzekert Harry Katstra.

“Alleen al de kostumering van soldaten en figuranten is prachtig om te zien. Ook de kanonschoten en optrekkende kruitdampen gaan tot de verbeelding spreken. Voor jong en oud. Dit project ruikt letterlijk naar vroeger.”

Kijk voor meer informatie op www.deslagbijbergen.nl