ALKMAAR – De Spaanse aak of veldesdoorn is een speciale boom. Eigenlijk is het een struikachtige boom die bijna nooit hoger wordt dan 10 of 12 meter en de kroon ook 10 meter in doorsnee.
Een boomvorm zoals een boom er uit moet zien.
Ze kunnen ook goed gesnoeid in hagen of geknot, groeien heel langzaam en worden wel 300 jaar oud.
Ze kunnen goed tegen zon en schaduw en zijn windbestendig.
Het is de eerste esdoornsoort die op eigen kracht Nederland heeft bereikt na de laatste ijstijd. Archeologisch-botanische vondsten geven 7000 voor Chr. aan.
De naam Aak komt van Acer de Latijnse naam van esdoorns, en Acer betekent scherp. Van dit hout werden in vroeger tijden speren gemaakt.
Op dit moment bloeien ze met groengele bloemen, gelijk met het eerste blad. Er zit veel nectar in de bloemen wat weer veel bijen en andere insecten aantrekt.
Uit het sap van de boom kan suiker en stroop gewonnen worden. De vruchten(helikoptertjes) worden gegeten door Appelvinken en Groenlingen.
Het is super hout, het is uitermate geschikt voor stelen van klein gereedschap als hamer en bijlstelen.
Takken als zitstok voor de kippen, omdat de bast er niet afvalt, zitten de kippen stevig, en het is goed brandhout.
Heel goed voor het maken van vioolkasten of andere houten muziekinstrumenten.
Spaanse aak
Nu te zien langs de bosranden, sta er eens bij stil en geniet van deze bijzondere boom. En kom dan in de herfst terug, dan zijn ze zowaar nog mooier. Het blad kleurt goudgeel (in Limburg zelfs rood) en blijft er heel lang aanzitten.
Een Indian summer van deze wonderboom in de achtertuin.
Ben Hopman, boswachter.