DUINEN – Dit was enkele jaren geleden de slogan van PWN.

In het duinreservaat komen jaarlijks enkele miljoenen bezoekers(4). Die willen allemaal hun eigen plekje in de duinen of bossen. Ze willen allemaal op hun eigen manier gebruik maken van het gebied.

De een als ruiter te paard, de ander met een koets. Hardlopend of met de verrekijker, spiedend naar vogel of ander dier. Lekker uitwaaien met de kinderen, de hond uitlaten of lekker vliegeren op een speelveld.

Gewoon samen op de fiets op weg naar het strand of een van de vele uitspanningen in en langs het duin.

Evenementen zoals de zomer en vlinderdag, of als komend weekend, de wandelmarathon.

Op de step, racefiets of met de mountainbike. En zo zijn er nog veel meer gebruikers op te noemen die elk op eigen wijze gebruik willen maken van een stukje natuur.

We weten allemaal dat ons duinterrein maar een smalle strook is tussen bebouwing en zee. En net als in het verkeer hebben al die bezoekers en gebruikers begeleiding nodig.

Er is een zonering van het terrein ingesteld. In het open duin komen de minste bezoekers en dicht bij de ingang de meeste.

Bij de ingang beginnen ook de uitgepijlde wandelroutes. Lekker door de bossen met op vaste punten een rustbank.

Mountainbiken en fietsen mag, in de bossen, op de meeste onverharde paden tot 10.30 uur. Er ligt dan ongeveer 160 km aan onverhard pad te wachten op de MTB ers.
Aansluiting op het parcours in Schoorl en het strand maken het tot een bijzonder geliefd gebied.

Ruiters hebben hun eigen ruiterpaden, niet iedereen vind het leuk plots oog in oog te staan met een ruiter te paard.

Andersom is dat exact het zelfde, paarden kunnen schrikken van plotse wandelaars of fietsers. Er zijn nogal wat MTB fietsers die het niet zo nauw nemen en ruiterpaden gebruiken.
Doe dit alsjeblieft niet! Verpest het niet voor je zelf en anderen!

Daarom zien de boswachters er de komende tijd scherp op toe dat ieder zich aan de regels houdt. Tot ziens in ons duin, geniet er van maar deel het met anderen.

Ben Hopman, boswachter.

Geef een reactie