EGMOND/ BERGEN/ SCHOORL – Wethouder Ernest Briët van Bergen wil met alle betrokkenen praten over alternatieven die er wellicht voor kunnen zorgen dat de afsluiting van fietspaden in de duinen van Bergen en Schoorl niet nodig is. Dat liet hij vrijdagmiddag weten tijdens de demonstratieve fietstocht die de Fietsersbond organiseerde.

Ruim zestig mensen startten vrijdag gezamenlijk bij de ingang van het duingebied op de Woudweg bij Egmond om vervolgens in etappes in Schoorl aan Zee uit te komen. Naast wethouder Ernest Briët nam gemeenteraadslid Froukje Krijtenburg deel, evenals mensen van de Fietsersbond, het Landelijk Fietsplatform en de Duinstichting.

Vertegenwoordigers van PWN en Staatsbosbeheer waren er niet. Wel stapte PvdA statenlid Amar Karar op de fiets. Verder namen ook andere geïnteresseerden de moeite mee te fietsen en te luisteren naar de verhalen van de organisatoren en andere sprekers.

‘Nog vier jaar schoonvegen’

De Fietsersbond maakte onderweg een duidelijk statement. De organisatie wil niet dat de fietspaden Blijdensteinsweg en de Verspyckweg tussen Schoorl en Bergen aan Zee op termijn verdwijnen. Dat is wel het voornemen van PWN en Staatsbosbeheer als reactie op het feit dat deze paden door stuifduinen onder het zand komen te liggen.

“PWN, Staatsbosbeheer en de provincie Noord-Holland, die het gebied beheren, willen deze fietspaden nog vier jaar schoonvegen en daarna niet meer omdat dit veel geld kost. De Woudweg, van Egmond naar Bergen aan Zee, heeft ook met stuivend zand te maken en wacht daarom – zij het op langere termijn – hetzelfde lot”, vertelt Ron Janssen van de Fietsersbond.

‘Voorstellen afgewezen’

Het probleem is dat PWN en Staatsbosbeheer graag stuifduinen in hun beheersgebied zien ontstaan, vertelt Janssen. “Om het zand te laten stuiven worden bomen, struiken en helmgras met wortel en al verwijderd. Omdat hierdoor ‘de duinen de fietspaden oversteken’ wordt fietsen over deze paden een hachelijke onderneming.”

Daarom organiseerde de Fietsersbond in 2021 een veegactie. Ook deed de belangenvereniging voorstellen om de fietspaden open te houden. Ideeën waren een fietsbrug, een fietstunnel en het vastleggen van het duin met windschermen en helm. Janssen: “Maar al onze voorstellen zijn tot nu toe afgewezen. Ook daarom gaan we vandaag in protest.”

Overigens startten de Fietsersbond en vier andere organisaties een petitie om de fietspaden in de duinen te behouden.

Wethouder Briët vindt het afwijzen van mogelijkheden om de fietspaden open te houden een te vroege conclusie. “Ik heb de behoefte om alle opties tegen het licht te houden. De ideeën van de Fietsersbond vind ik de moeite waard om te bespreken. Dat vind ik nodig: ambtelijk kregen we wel informatie maar op bestuurlijk niveau zijn er onvoldoende goede gesprekken geweest.”

‘Strand onbereikbaar’

Namens de Fietsersbond benadrukte Reijnoud de Haan op zijn beurt het belang van het openhouden van de fietspaden. Dat deed hij onder andere tijdens rustpauzes bij het Zeehuis in Bergen aan Zee, en bij het stuifduin en Paal 29.

De Haan: “Wij willen graag dat het fietsnetwerk in tact blijft en de kwaliteit ervan. Door het afsluiten van de Verspyckweg moeten fietsers een stuk omrijden om in Bergen aan Zee te komen. Verder biedt de Woudweg toegang tot een strandopgang met een rustig stuk strand dat uitsluitend is te bereiken door fietsers en voetgangers. Voor hen verdwijnt de mogelijkheid om daar te komen.”

“En natuurlijk is het belangrijk om het fietsverkeer te bevorderen: het is beter voor onze gezondheid en het klimaat; door te fietsen is er geen stikstofuitstoot.”

‘Boodschap kwam over’

Janssen en De Haan noemen de protestfietstocht een groot succes. Janssen: “De opkomst was goed en onze boodschap kwam luid en duidelijk over.”

Voorzitter Joke Volkers van de Duinstichting, fel tegenstander van de beoogde bomenkap in Bergen aan Zee, is blij met de aandacht die de fietstocht aan het probleem geeft.

Ook de bomenkap zorgt volgens deze organisatie voor extra zandverstuiving. Overigens heeft wethouder Briët een ander verhaal. “Bomenkap en het onderstuiven van fietspaden hebben niet direct iets met elkaar te maken”, liet hij desgevraagd weten. Maar volgens Volkers “haakt alles in elkaar.” “Je doet het één en hierdoor krijg je het ander er automatisch bij.”

Volkers praat binnenkort met twee bosbouwdeskundigen om zich nog eens extra te laten informeren.

‘Denk aan oplossingen’

Martin Bourgonië, eigenaar van Hotel Marlet in Schoorl, fietste ook mee. Hij noemt het protest belangrijk voor het welzijn van het toerisme in de gemeente Bergen.

“Als je niet meer via Schoorl naar Bergen aan Zee kan fietsen, zoals je dat als inwoner en toerist gewend bent, dan is dat niet wenselijk. Mensen moeten de Europese kustroute rondom de Noordzee kunnen blijven fietsen.” Zijn advies is: “Denk aan oplossingen. Dat is nooit serieus onderzocht.” (Bron foto’s: Fietsersbond).