ALKMAAR / BERGEN EO – Men zou kunnen beweren dat geld circulair is, want geld verdwijnt niet in de prullenbak. Toch wil het niet zeggen dat geld altijd een zinnige bestemming heeft.

Zo kan een bakker er misschien een energieslurpende oven mee betalen en een akkerbouwer omstreden bestrijdingsmiddelen. Het gros van de mensen denkt niet na over wat er na een besteding met een euro gebeurt.

Dat is anders met de ‘Vix’: een lokale munt waar op dit moment al door circa 125 bedrijven, winkeliers, instellingen, ondernemers en particulieren onderling gebruik van wordt gemaakt. De Vix is ontworpen om te verbinden, de economie te versterken en de regio tot bloei te brengen.

Geld is een ruilmiddel om goederen en diensten efficiënt uit te wisselen. Net als Vix. Maar het bijzondere van Vix is dat je ‘m alleen bij regionale deelnemers kunt besteden. Dat lijkt een beperking, maar ’t is juist de kracht want Vix besteed je in je eigen regio.

Het is een moderne fintech-toepassing. Op de smartphone is te zien bij wie de Vix in de buurt is te besteden. Maar wat is het nut van zo’n lokale munt naast de euro? Dat is de vraag die Vix-makelaars Dennis Engelsma en Wim van Bokhorst het meest te horen krijgen. ‘Een fijne vraag’, vinden beide Vixers, ‘want daar begint het nadenken over geld en hoe geld werkt.’

Door de groeiende hoeveelheid Vix die in omloop is, worden de mogelijkheden voor onderling krediet ook steeds groter.

Anders dan bij de euro, rekenen de deelnemers in Vix elkaar daar geen rente voor. Dat is aantrekkelijk voor (startende) ondernemers, maar ook van grote betekenis om met onze economie van groei naar bloei te komen. Ook de jeugd ontdekt Vix.

Twee ondernemende economiedocenten van Murmellius en PCC gebruiken Vix om met hun leerlingen te onderzoeken en te ervaren hoe geld werkt en kan werken. Kijk voor de deelnemende bedrijven in de BUCH en HAL-gemeenten en meer informatie op www.vix.nl of bel 06-46008280 (Dennis) of 06-54255462 (Wim).