REGIO – In het onderzoek naar de gewelddadigheden in het AZ- stadion op Hemelvaartsdag tijdens en na de wedstrijd tegen West Ham United vertoont het televisieprogramma Opsporing Verzocht komende dinsdag nieuwe beelden. Deze beelden zijn dan eveneens op de website van de politie te zien.

Mensen die betrokken waren bij de geweldadigheden, kunnen zich nog steeds bij de politie melden. Dat laat de politie weten.

Niet bedekte gezichten

Het programma toonde foto’s van mensen van wie (een deel van) het gezicht herkenbaar was. Een groot deel van de verdachten droeg tijdens de ongeregeldheden gezichtsbedekking, zoals mondkapjes en bivakmutsen. Deze verdachten zijn tot nu toe niet getoond.

Er gaat nu samengewerkt worden met medewerkers van de taskforce van de KNVB om deze personen op de beelden terug te herleiden tot het moment dat hun gezichten niet bedekt waren. Die beelden worden gedeeld met het publiek. Het zich onherkenbaar verschuilen in een grote groep mag niet lonen, vindt de politie.

Snelrechtzittingen

Vijf verdachten zijn donderdag voorgeleid bij de rechter-commissaris, zij zijn in bewaring gesteld. Vrijdag zijn negen verdachten voorgeleid. Van hen blijven vier verdachten in hechtenis. Vijf van deze mensen zijn vanwege persoonlijke omstandigheden op vrije voeten gesteld. Zij blijven wel verdachten en zijn gedagvaard. Er volgen snelrechtzittingen op 6 en 7 juni.

Schaamte

Echte supporters en spelers van AZ schamen zich voor het gedrag van de verdachten. Dat blijkt volgende de politie uit reacties. Bovendien hangt de club een straf van de UEFA boven het hoofd.

Om te laten zien dat sportiviteit hoogtij viert in Alkmaar kunt u nog steeds gegevens van verdachten met de politie delen, schrijft de politie op haar website. Verder kunnen mensen zich bij de politie melden die zelf betrokken waren bij de geweldadigheden. Dat kan via telefoonnummer 0900-8844 of gebruik het tipformulier voor maandag 29 mei 13.00 uur.