BERGEN NH – Maar liefst 21 nieuwe vrijwilligers behaalden hun examen voor brandweerassistent. In september krijgen zij hun diploma en versterken ze de brandweerposten van Groet, Schoorl, Bergen, Limmen en Dirkshorn. Groet krijgt er zeven en Schoorl vijf assistenten bij.

.
Waar een volledig inzetbare brandweervrijwilliger een opleiding van twee jaar volgt, duurde de opleiding van de pas geslaagde brandweerassistenten maar een half jaar. De functie is in het leven geroepen iets te doen aan het tekort aan vrijwillige brandweerlieden. Doel is de drempel om bij de brandweer te gaan te verlagen, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord tegen NH Nieuws.

.
Wanneer een eenheid onderbezet is – dan zijn er minder dan zes brandweermensen beschikbaar – kan niet vanuit die brandweerpost worden uitgerukt. In zo’n geval moeten eenheden van verder komen en is de brandweer langer onderweg. De natuurbranden van afgelopen jaren waren aanleiding voor het aanstellen van brandweerassistenten bij de brandweerposten van Bergen, Groet en Schoorl.

.
De 21 geslaagden zijn onder meer bevoegd voor het verzorgen van de waterwinning, blussen van buiten-, schoorsteen- en voertuigbranden en hulpverlening bij ongevallen in ondiep water. Brandweerassistenten mogen niet blussen bij brand en ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen.