ALKMAAR – De binnenstad van Alkmaar is dit weekend weer omgetoverd tot d’Oude Stad tijdens Kaeskoppenstad. Bezoekers gaan ‘terug in de tijd’ naar het Alkmaar van 1573, vlak na het Alkmaars Ontzet. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement staat alles in het teken van de zestiende eeuw.

Terwijl de bezoekers hun eerste stappen in Kaeskoppenstad zetten, wanen ze zich tussen de inwoners van toen. Kleding wordt traditioneel gewassen, bloemen worden verkocht en zo nu en dan raast er een schoenenpoetser aan hun voorbij. Terwijl ze napraten over het vissersdorp ‘Haeringhen ende Wallevisch’ lopen ze de hoek om, en bevinden ze zich opeens in een totaal andere omgeving: hier is de pest uitgebroken en worden gevangenen in de gaten gehouden door bewaker. Zullen ze ontsnappen?

Kaeskoppenstad maakt dankbaar gebruik van het rijke historische decor van gevels, bruggen en grachten in Alkmaar, waardoor de bezoekers even vergeten hoe de stad er anno nu ook alweer uitzag.

Lezers van dit artikel die klaar zijn om ‘de tijdreis’ te maken, kunnen meer informatie lezen op de website van de organisatie.