EGMOND AAN ZEE – De Japanse staatstelevisie heeft in Egmond aan Zee een documentaire gemaakt over de overleden Dick Bruna en zijn nijntje. Volgens Martijn Mulder, voorzitter van Stichting Historisch Egmond, zijn de Japanners gek op nijntje.

De documentaire is opgenomen naar aanleiding van het overlijden van Bruna eerder dit jaar. “Ze lopen in Japan weg met nijn. Die is daar heel populair”, vertelt Mulder, die door de Japanners werd ge├»nterviewd. Dick Bruna ging na de oorlog geregeld met zijn gezin op vakantie in de Noord-Hollandse plaats.

Bruna had een jong zoontje. “Hij wilde hem een verhaaltje vertellen. In die tijd was er weinig verkeer, dus het stikte hier van de konijnen.” Zo is het verhaal van nijntje ontstaan, vertelt Mulder. “Wij zeggen altijd: Nijn is hier geboren.”

Voor de documentaire over nijntje kwamen zo’n twintig mensen uit Japan naar Nederland. De filmploeg is op allerlei plekken in het land geweest. De hele film duurt anderhalf uur. Het gaat in de film ongeveer zeven minuten lang over Egmond aan Zee.
(i.s.m. nieuwspartner NH)

De filmploeg uit japan