EGMONDEN – De Dodenherdenking vindt ook in de drie Egmonden plaats.

Egmond aan Zee

Het eerste deel van de Dodenherdenking in Egmond aan Zee vindt plaats in de PKN-kerk op de hoek van de Voorstraat en de Trompstraat. De herdenking begint om 19.00 uur. Namens de gemeente Bergen spreekt wethouder Ernest Briët. Namens de gezamenlijke kerken doet ds. Saskia Ossewaarde-Van Nie het woord.

Vanaf 19.40 uur volgt de stille tocht naar het monument aan de Voorstraat. Bij het monument worden gedichten gelezen. Daarna volgen de Taptoe, twee minuten stilte, het Wilhelmus, de krans- en bloemlegging en het defilé.

Bevrijdingsvuur

Na afloop van de Dodenherdenking vertrekken enkele lopers van de voormalige loopgroep De Klok, met begeleiders, naar Wageningen. Vanuit daar brengen ze met hun fakkel het Bevrijdingsvuur in estafette naar Egmond aan Zee. Burgemeester Lars Voskuil en zijn echtgenote zwaaien de lopers in Wageningen uit.

De groep bereikt vrijdag 5 mei de monumenten in Egmond Binnen (13.15–13.30 uur) en Egmond aan den Hoef (13.45-14.00 uur). Bij het herdenkingsmonument in Egmond aan Zee worden de lopers tussen 14.00 en 14.15 uur verwacht. Hier wordt het Bevrijdingsvuur ontstoken en verzorgt shantykoor De Zâalnêelden een optreden.

Egmond aan den Hoef

De Dodenherdenking in Egmond aan den Hoef vindt plaats in de Rooms-Katholieke H.M.M. Alacoque Kerk aan de Herenweg. De herdenking begint om 19.00 uur. Namens de gemeente Bergen spreekt raadslid Jan Houtenbos. Namens de gezamenlijke kerken doet pastoor Joke Kolkman het woord. Om 19.50 uur volgt de herdenking bij het monument voor de kerk.

Egmond-Binnen

De Dodenherdenking in Egmond-Binnen vindt plaats in de Abdijkerk van de Abdij van Egmond. De herdenking begint hier om 19.00 uur. Namens de gemeente doet wethouder Marco Wiesehahn-Vrijman het woord. Namens de gezamenlijke kerken spreekt pastor Igno Osterhaus.

Na een korte stille tocht wordt de herdenking om 19.50 uur voortgezet bij het monument aan het eind van de Abdijlaan.