BERGEN – Stilstaan bij de dood van de eerste Amerikanen die op het Europese continent sneuvelden. Dat gebeurt donderdagavond 4 juli tijdens een korte herdenking op de Sluislaan in Bergen, nabij het voormalige vliegveld Bergen.

Een Engels vliegtuig, een Douglas Boston III AL741, crashte op 4 juli 1942 op een weiland nabij de Sluislaan in de buurt van het toenmalige Vliegveld Bergen. De hele bemanning kwam daarbij om het leven. Het gezelschap wilde samen met de Engelsen gevechtservaring opdoen. Hun missie was het bombarderen van de vliegvelden langs de Nederlandse kust.

Op de dag van de aanval viel de bemanning, samen met twee andere Boston’s, Vliegveld Bergen aan. Het Duitse luchtafweer van het vliegveld trof één van de toestellen in de vroege ochtend. Hierdoor crashte het toestel in een weiland op de Voert nabij het vliegveld. Tijdens de aanvallen maakte de bemanning van èèn van de Boston’s foto’s. Hierop is te zien hoe het toestel ontplofte.

De tekst gaat onder de foto’s verder.

Voorbeeld van een Douglas Boston.

Op deze dag sneuvelden piloot Second Lieutenant William George Lynn Jr. (27 jaar), bommenrichter Second Lieutenant Boyd Sutcliff Grant (27 jaar), radiotelegrafist Corporal Charles Paul Kramarewicz (22 jaar) en schutter Staff Sergeant William Ennis Murphy (27 jaar). De bemanning werd allereerst in Bergen begraven. Na de oorlog zijn de graven overgeplaatst.

De tekst gaat onder de foto verder.

Tientallen vliegtuigen

Tijdens de oorlog waren er in Bergen veel incidenten met vliegtuigen: tientallen vliegtuigen gingen verloren. Elf geallieerden toestellen zijn gecrasht binnen de gemeente op het land.

Herdenkingsmonument

Vliegveld Museum Bergen is bezig met het realiseren van een herdenkingsmonument in de vorm van een paal met vliegtuig. Dat doet het museum samen met het 4 mei Comité Bergen en luchtvaarthistoricus Hans Nauta. Naar verwachting wordt het monument volgend jaar onthuld. Een mooi moment, want het einde van de oorlog ligt in 2025 tachtig jaar achter ons.

Tom Sijpheer van het 4 Mei Comité: “Deze vliegers vochten en sneuvelden voor onze vrijheid. Met dit monument hebben we een plaats, waar we aan bezoekers en vooral ook aan jongeren kunnen laten
zien wat hier heeft plaatsgevonden. We kunnen hier de gevallenen herdenken in dankbaarheid. Er is maar één volk, dat zijn de mensen. Er is maar eén land. Dat is de wereld.”

Foto’s van de herdenking in 2023. (Foto’s: Hans Brouwers/ Habrofotografie).