BERGEN AAN ZEE – Goed nieuws voor het Vredeskerkje in Bergen aan Zee en de beheerstichting MAD. De restauratie kan beginnen, omdat er voldoende geld voor beschikbaar is. Dankzij een actie waarbij organisaties en particulieren driehonderdduizend euro bijeen brachten.

Zoals penningmeester Dick Sluis eerder liet weten aan RTV80, is het de bedoeling de kerk in fasen opnieuw op te bouwen met nieuwe stenen. Deze restauratie is nodig omdat zout en vocht de muren beschadigen waardoor het kerkje langzaam ‘verkruimelt’, ofwel afbrokkelt.

Sluis: “Met name aan de west- en noordgevel ontstond erosie door zand en zout dat decennialang hierin is opgeslagen. Bij het opdrogen van de muren blijven zandkristallen achter, zij kunnen de bakstenen vernielen. Als je naast de toren in de nok kijkt, dan zie je al dat die stenen eigenlijk al geen verbinding hebben met de voegen.”

De tekst loopt onder de foto door.

Bewaard voor de komende decennia

Wanneer het echt veel slechter gaat met het gebouw als er niets aan gedaan zou worden, kan de penningmeester niet voorspellen. “Maar we hebben met de gemeente Bergen en Monumentenzorg besloten om dit in één keer goed aan te pakken. Zo blijft het kerkje voor de komende decennia bewaard en ziet het er goed uit.”

Op initiatief van burgemeestersvrouw Marie Amalie Dorothea van Reenen is het kerkje in 1918 gebouwd. In het kerkje vinden kerkdiensten plaats en worden bijeenkomsten georganiseerd, zoals muziekvoorstellingen. “Mensen zijn gek op het kerkje, of ze nou religieus zijn of niet. Alle gezindten komen hier binnen”, vertelt de penningmeester. Een extra reden om zuinig te zijn op dit kerkje.

‘Draag uw steentje bij’

Voor de renovatie zijn 14.300 bakstenen nodig en hiervoor is nu geld beschikbaar. De actie ‘Draag uw steentje bij’ bracht het benodigde kapitaal bijeen. Mensen die de opknapbeurt wilden steunen, kochten symbolisch een of meerdere stenen ter waarde van 20 euro per steen.

Veel mensen uit Bergen aan Zee, maar ook vanuit elders in Nederland, gaven hieraan gehoor, benadrukt Sluis. Sterker nog: Stichting MAD heeft zelfs meer geld opgehaald dan strikt nodig is. Sluis: “Dit geldt stoppen we in een restauratiefonds, bedoeld voor onderhoud. Zo willen we de toegang vanaf het hek tot de voordeur met ongeveer twintig centimeter ophogen om wateroverlast in de toekomst te voorkomen. Dus dit geld komt goed terecht.”

Overigens zorgde Stichting Vrienden van het kerkje al in een eerdere fase voor een donatie en kwam er geld binnen van bijvoorbeeld een bank en het Cultuurfonds. De provincie zegde 125.000 euro toe.

Kunst cadeau

De stichting beloont gulle gevers van 500 euro of meer met een afbeelding van het kerkje, gemaakt door kunstenaar Eric Coolen uit Haarlem. Hij maakte een dagversie en een nachtversie door gebruik te maken van de druktechniek piëzografie. Gevers van minimaal 500 euro kunnen kiezen uit één versie. Donateurs van 1000 euro of meer krijgen beide exemplaren cadeau. Coolen signeerde de versies zaterdag bij het kerkje. (Foto’s: RTV80).

Dick Sluis, penningmeester Stichting Mad.

RTV80 interviewde penningmeester Dick Sluis in december 2023 over de doneeractie. Zie hieronder de video.

ByEvert