NEDERLAND – Er is in Nederland draagvlak voor een rookverbod op het strand. Dat blijkt uit onderzoek van CE Delft.

Bijna 80 procent van de niet-rokers is voorstander van een rookverbod op het strand waarbij rokers hier ook een boete kunnen krijgen als ze een ‘rokertje’ opsteken. Onder rokers is meer dan 45 procent draagvlak.

Grote kans op vervuiling water

Het kabinet vroeg CE Delft te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om sigarettenafval in het milieu te beperken. De aanleiding: op strand worden veel filters gevonden met grote kans op vervuiling van het water. Filters bevatten microplastics – die niet afbreekbaar zijn – en chemicaliën die na enige tijd de bodem in trekken. Of handhaving kan plaatsvinden op roken op het strand, bijvoorbeeld in de gemeente Bergen, is nog de vraag. Onze gemeente heeft ongeveer 24 kilometer strand.

Stranden schoonmaken

Nadenken over het terugdringen van sigaretten van de stranden lijkt geen overbodige luxe. Zo blijkt uit de opbrengst van de jaarlijks terugkerende Beach Cleanup Tour, een opruimactie door vrijwilligers langs de hele Nederlandse kust.

Organisator Tako Popma verklapte RTV80 TV vorig jaar augustus de sigarettenopbrengst van de actie op het strand tussen Castricum en Egmond aan Zee. Vrijwilligers verzamelden hier toen 67,5 kilo afval en ruim 4,5 duizend peuken. De opbrengst van Bergen aan Zee tot en met Camperduin bedroeg toen 101 kilo afval en 1680 sigaretten. Popma noemt dit veel, “maar collega’s die in Schevingen liepen, kwamen met tien keer méér peuken terug dan wij.”

De volgende Beach Cleunup Tour vindt overigens plaats van 1 tot en met 15 augustus.

‘Rokers niet criminaliseren’

Gemeenten kunnen tot rookverboden overgaan en niet de Rijksoverheid. Daarbij is op wetgevingsgebied weinig ruimte om een hard verbod op stranden in te richten. Dit om rokers niet te criminaliseren.

De maatregel kan wél worden ingesteld door een vrijwillige overeenkomst tussen de gemeente en horeca/strandgebruikers. Een voorbeeld van een dergelijk verbod in Nederland is Noordwijk. Hier is in 2022 een rookvrij strand aangewezen.

Het onderzoek is hier online terug te lezen. In het rapport staan ook andere aanbevelingen voor het terugbrengen van sigaretten in het milieu. Bekijkt u ook nog een keer onze video, vorig jaar zomer gemaakt tijdens de Beach Cleanup Tour in Camperduin?