SCHOORL – De twee drankenwinkels in Schoorl zijn niet blij met de uitbreiding van Jumbo, de supermarkt onderaan het klimduin. De winkel heeft sinds woensdag 14 juni een eigen slijterij en dat is ongewenste concurrentie, vinden Menno Spaander van Menno’s Borrelhuis en Esther Leegwater-van den Busken van wijnwinkel Pop4Wine Om dit onder de aandacht te brengen, startten ze onlangs een petitie.

“Als een Jumbo gedistilleerde dranken en dergelijken gaat verkopen, dan wordt het voor een lokale ondernemer steeds moelijker om te kunnen overleven in een dorp als Schoorl. Als je wilt dat er meerdere winkels blijven bestaan in Schoorl, dan is het handig dat je wel rekening houdt met elkaar’, vertelt Menno Spaander aan RTV80 TV.

Hij stelt dat zijn petitie niet alleen inzoomt op de derde slijterij in het dorp. Spaander: “Het gaat in het algemeen om de winkelverschraling in Schoorl centrum. Er zijn hier bijvoorbeeld steeds meer ijswinkels en fietsverhuurbedrijven. Dit komt niet ten goede aan de variatie van het aanbod. Daardoor loop je de kans dat mensen ergens anders gaan winkelen, omdat ze hier niet alles kunnen vinden. De vishandel, de boekhandel en de speelgoedwinkel zijn al verdwenen; daarvoor komen niĆ©t dezelfde winkels terug.”

De twee ondernemers spraken over dit probleem met de directie van Jumbo en de gemeente Bergen. Spaander laat weten dat er een bezwaarprocedure loopt bij de gemeente.

‘Nog steeds naar de slijterij’

Supermarkt Jumbo is zichtbaar trots en blij met de uitbreiding van de winkel. Na een sluiting van anderhalve week, om de verbouwing de ruimte te geven, heropende Jumbo feestelijk op woensdag 14 juni.

Tijdens het bezoek van RTV80 TV uitten diverse gasten zich positief over het resultaat. “Er is meer ruimte, meer aanbod en het assortiment wordt groter”, aldus Jos Kruijer uit Schoorl. En ook Erica is tevreden. “Het is mooi geworden, het wijnassortiment. De winkel is nu ruim opgezet, ik ben er blij mee.”

Op de vraag of deze derde slijterij wel echt nodig is in Schoorl, antwoordt ze twijfelachtig. “Daar heb ik nog niet zo over nagedacht.” Erika vertelt dat ze ook nog steeds naar de lokale slijterij gaat voor een fles drank. “Het hangt ervan af hoe de pet staat.”

‘Mensen op zoek naar ruimtere openingstijden’

Jumbo filiaalmanager Zeppe Breuer snapt de mening van Menno Spaander en Esther Leegwater-van den Busken van de lokale drankenwinkels. “Ik begrijp het. Maar wij hebben vanuit een klanttevredenheidsonderzoeken gemerkt dat mensen vaak op zoek zijn naar een slijterij. Ze geven aan behoefte te hebben aan ruimere openingstijden. Hierop willen we graag op inspringen.”

Gemeente Bergen in gesprek

Ook de gemeente Bergen heeft begrip voor de zorgen van de lokale ondernemers, maar juridisch heeft de gemeente geen instrumenten om de verkoop van alcoholhoudende dranken in een supermarkt tegen te gaan, laat een gemeentewoordvoerder weten. “Dat is nationaal geregeld.”

De gemeente Bergen schrijft in een reactie: ‘Wel heeft de gemeente in ambtelijke gesprekken met het management van deze supermarkt de zorg voor verschraling van het winkelaanbod in Schoorl besproken. Een aantrekkelijk winkelgebied is immers ook voor de grotere winkelbedrijven van meerwaarde.’

‘Het gesprek hierover met onder andere Jumbo zal ook bestuurlijk, via wethouder Wiesehahn van Economische Zaken, een vervolg krijgen. Daarmee wil de gemeente bezien of er een gezamenlijke basis is te vinden om een divers aanbod van producten en diensten te blijven faciliteren.’

(Tekst: Evert Visser/ RTV80. Video: RTV80).