SCHOORL – Drie beelden van Teun de Jager, een figuur bedacht door schrijver Nicolaas Beets, staan sinds vandaag tentoongesteld in de bibliotheek in De Blinkerd in Schoorl. Een van de beelden komt in ware grootte te staan aan de voet van het Klimduin. Huishoudens in Schoorl mogen tot en met 14 mei hun stem uitbrengen voor een van de drie beelden.

Leerlingen van de Teun de Jagerschool uit Schoorl kregen vandaag de eer om als eerste te kiezen. Dat deden ze door hun voorkeur op papier te zetten en in een stembus te laten vallen. Wethouder Briët, projectleider Eugene Bakker en de beeldend kunstenaars Pauline Bakker (Bergen), Guust Persoon (Driehuis) en Marieke van der Meer (Rotterdam) waren hierbij aanwezig om de drie beelden officieel te onthullen.

Verder waren present Kees de Bakker en Arian de Rijk van de Historische Werkgroep Beeld en Wandelroute Teun de Jager. Deze werkgroep maakt zich sterk om het beeld in Schoorl te krijgen.

Selectie uit 26 inzenders

Het toekomstige beeld bij het Klimduin wordt onderdeel van een opknapbeurt van de openbare ruimte in het centrum van Schoorl. De gemeente Bergen startte in 2017 met het ontwikkelen van een plan hiervoor. De gemeente deed toen een algemene oproep voor ideeën voor de invulling van de buitenruimte. Eén hiervan was het plaatsen van een figuratief beeld van Teun de Jager op het Rode Leeuwplein.

De gemeente Bergen wil in juli aannemers een opdracht meegeven om het plan te verwezelijken. Doel is dat na de herfstvakantie het werk kan starten, liet wethouder Ernest Briët in de bibliotheek weten.

De gemeente Bergen nodigde in juni 2022 beeldende kunstenaars uit om met een schetsvoorstel te komen voor een figuratief beeld van Teun de Jager. 

Vervolgens hebben de kunstcommissie van de gemeente Bergen en de Historische Werkgroep Beeld en Wandelroute Teun de Jager drie kunstenaars geselecteerd uit een totaalaanbod van 26 kunstenaars. De drie uitgekozenen hebben de afgelopen maanden hun idee voor het beeld uitgewerkt, zij maakten er een kleine versie van. Stemmen kan tot en met 14 mei. De gemeente Bergen hoopt het beeld onder het Klimduin in 2024 feestelijk te onthullen. Bekijk ook ons videoverslag.

Leerlingen Teun de Jagerschool bij de stembus (Foto: RTV80).

Camera Obscura

Schrijver Nicolaas Beets is de bedenker van het verhaal van Teun de Jager. Hij deed voor het verhaal inspiratie op in de Schoorls Duinen, samen met zijn verloofde Aleide van Foreest uit Heiloo. Teun is een dappere jager met zijn trouwe hond Veldin aan zijn zijde.

Het verhaal begint romantisch en eindigt gifzwart. Teun moet van zijn geliefde Sijtje hoenders of patrijzen schieten, maar schiet ook per ongeluk Seitje dood. Twee dagen later pleegt hij zelfmoord uit liefdesverdriet. Het verhaal is onderdeel van Camera Obscura, een kroniek met verhalen over mensen van schrijver Nicolaas Beets (zijn alter-ego is Hildebrand).

‘Ziel en zaligheid’

Kees de Bakker, ook uitgever, noemt de onthulling een bijzonder moment. “Ik heb al mijn ziel en zaligheid gestopt in Teun de Jager. Ik heb het verhaal zelfs vertaald uit het negentiende eeuws. Dan wordt het een deel van jezelf.”

Arian de Rijk, die in de werkgroep de Cultuur-Historische Vereniging Scoronlo vertegenwoordigt, vindt het belangrijk dat er een beeld komt op een plek waar veel mensen komen in Schoorl. “Hier kunnen ze kennisnemen van het verhaal. Als het je interesseert, dan wil je meer weten.”

Arian de Rijk (links) en Kees de Bakker (Foto: RTV80).

Meer informatie

Inwoners van Schoorl ontvangen deze week een brief met meer informatie en een stemformulier met een unieke stemcode. Elk huishouden in Schoorl mag één stem uitbrengen via de stembus in de bibliotheek of online. Hier zijn ook video’s van de kunstenaars te zien. Na 14 mei wordt het beeld met de meeste stemmen bekendgemaakt.