BERGEN NH – Presentator Adri Wittebrood en Egmond-verslaggevers Kees Kager en Wim Groen van het Radio 80-programma Zondagsport 80 zijn zondag voor de laatste keer in het programma te horen. De omroep werkt eraan om het populaire sportprogramma na de zomerstop met nieuwe presentatoren en vervangende verslaggevers een mooi vervolg te geven.

Wim Groen, Adri Witterbrood en Kees Kager (Foto: Flessenpost uit Egmond).

Het bekende sportprogramma, dat in 1997 voor de eerste keer te horen was op Radio 80, bevat onder andere live verslagen van de drie Egmondse voetbalverenigingen Egmondia, Zeevogens en Sint Adelbert en VV Bergen. Het programma geeft daarnaast zaalvoetbaluitslagen en voorheen uitslagen van loopgroep De Klok – deze groep bestaat nu niet meer. Daarnaast is informatie te horen over loopwedstrijden zoals Rondje Bergen en Groet uit Schoorl Run. Ook andere sporten in de gemeente Bergen krijgen regelmatig aandacht.

Maar wie aan Zondagsport 80 denkt, denkt vooral aan het ‘live meekijken’ op de radio naar wedstrijden. Verschillende verslaggevers zoals Gerard Zonneveld, Alex Sloot, Kees Baay en Joop Spit, de laatste twee niet meer in leven, deden hun werk.

Maar de afgelopen jaren waren vooral de verslaggeversstemmen van Kees Kager (voor Egmondia), Wim Groen (voor Zeevogels) en Peter Staadegaard (VV Bergen) te horen.

Met een zender of een telefoon staan zij steevast iedere zondag langs de lijn om de wedstrijd van A tot Z te verslaan. Valt er een doelpunt of hebben ze een andere belangrijke mededeling, dan bellen ze naar de studio in Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee. De technicus dempt de muziek in de uitzending enigszins en Zondagsport 80-coördinator en presentator Adri Wittebrood kondigt de verslaggever aan. Zo horen de luisteraars a la minuut wat er op het veld gebeurt.

Het zijn zeer gewaardeerde uitzendingen. Niet voor niets is Zondagsport 80 een van de best beluisterde programma’s van Radio 80.

‘Fusie, het beste moment om te stoppen’

Waarom de drie programmamakers zondag na de uitzending van 14.00 tot 17.00 uur de luisteraars definitief gedag zeggen, heeft meerdere redenen.

De fusie van de drie Egmondse clubs, die volgend seizoen een feit is, is er één van. Adri: “Nu laten we live de wedstrijden horen van de Egmondse clubs Egmondia en Zeevogels. En voorheen ook Sint Adelbert: het eerste elftal hiervan speelt tegenwoordig op zaterdag.”

“Volgend jaar kan dat niet meer, dan kunnen we nog slechts schakelen naar één verslaggever, namelijk die van het nieuwe VV Egmond. Dus de overgang naar deze fusie is eigenlijk het beste moment om ermee te stoppen.”

Wim Groen, verslaggever van Zeevolgens, beaamt dat. “Sterker nog: toen ik ooit een Koninklijke
Onderscheiding kreeg van de toenmalige burgemeester Hetty Hafkamp, liet ik al weten om het bijltje erbij neer te gooien als de fusie een feit zou zijn. En daar houd ik mij aan.”

Wim Groen in actie.

Kees Kager, sinds 1998 actief als verslaggever bij Egmondia, kan zich hierin vinden. “Ik ben een echte aanhanger van Egmondia. Als ik doorga, dan voelt het niet meer goed. En dan moet je je conclusies trekken.”

‘Leuk maar niet vrijblijvend’

Verder spelen er privé-argumenten mee, evenals de wat hogere leeftijd. Kees: “Wat nou als je merkt minder capabel te zijn in je verslaggeverswerk? Je kunt beter op tijd stoppen, jezelf in bescherming nemen.”

Ook het feit dat de presentator en verslaggevers al zoveel jaar iedere zondag in actie moeten komen speelt mee.

Adri Wittebrood presenteert het programma inmiddels 27 jaar. De eerste jaren waren er ook andere presentatoren, namelijk bijvoorbeeld Mik Leysius (op de radio: Mik Verbeek), Alex Zegwaard en Evert Visser. Zo hoefde Adri niet iedere week op te draven. Maar de laatste jaren is voor hem elke zondagmiddag gereserveerd.

Adri: “We zijn vrijwilligers, maar we voelen ons wel verplicht om het radioprogramma te maken, het is ongelofelijk leuk maar niet vrijblijvend. Bovendien kan ik niet vlak voor het programma zeggen: ik kom niet. Want dan is er geen uitzending. En dat geldt ook voor de verslaggevers. Veel mensen wachten er iedere zondag op, we nemen onze taak uiterst serieus.”

‘Boks vlak voor de wedstrijd’

Hoe begon het? Adri is een fervent luisteraar van het programma ‘Langs de lijn’ op Radio 1. “Het leek mij geweldig zo’n programma op Radio 80 maken. En dat bleek zo ook zo te zijn. Mensen waarderen het programma, we hebben veel luisteraars.”

Adri: “Ooit was er een keer geen uitzending en stond ik bij een wedstrijd van Sint Adelbert te kijken. Iemand bogon te vloeken, omdat er geen Zondagsport op de radio was. Terwijl ik er dus naast stond, hij wist niet dat ík het presenteerde. Dat zal ik nooit vergeten.”

‘Ik voel mij gewaardeerd’

Het ‘radiovirus’ kreeg ook de twee verslaggevers te pakken. Kees deed vijfentwintig jaar verslag van de Egmondiawedstrijden.

“Het is leuk mensen te vertellen wat er op het veld gebeurt. Momenten dat Egmondia kampioen of periodekampioen werd, waren nog eens extra geweldig. Overigens, ik weet nog goed dat Egmondia promoveerde terwijl mijn zoon Robin meespeelde. Ik klonk toen op de radio heel emotioneel, dat was duidelijk te horen. Een fragment dat ik later regelmatig terugluisterde.”

“Verder vergeleek iemand mij een keer met de bekende sportverslaggever Theo Koomen (in 1984 overleden), leuk toch? Maar belangrijker is dat ik mij bij Egmondia gewaardeerd voel. Fijn om een band op te  bouwen met de jongens die voetballen. Zo geeft speler Daan Groot mij altijd even een boks voor aanvang van de wedstrijd. Ook met de trainers heb ik altijd goed contact.

Verder vind ik humor belangrijk. Ooit sprak ik in de uitzending over een ‘lange bal’, een bekende voetbalterm. Presentator Evert vroeg mij gekscherend of dat wel klopte: een bal is toch rond?”

Kees Kager (Foto: RTV80).

‘Op school speelde ik al verslaggever’

Wim Groen werkt vijftien jaar als verslaggever voor Zeevogels. Wim: “Omdat mijn zoon Martijn nog in Zeevogels 1 speelde, ging ik altijd mee, zowel uit als thuis. Zo rolde ik erin. Het past bij mij om verslaggever te zijn. Ik speelde vroeger op school nog wel eens Han Hollander na, de beroemde verslaggever uit de eerste helft van de vorige eeuw. Grappig he? Ook luisterde ik – net als Adri – vaak naar ‘Langs de Lijn’, een prachtig programma.”

Wim: “Dieptepunten waren er ook. Bijvoorbeeld toen Zeevogels met 5-0 achter stond. ‘Je klinkt niet bepaald positief’, zei Adri tegen mij op de radio. ‘Nee, als je met 5-0 achter staat, dan is er weinig om positief over te zijn’, luidde mijn antwoord. En tja, zo is het natuurlijk ook.”

Verder kreeg Wim een keer van een supporter een harde duw. “Ik had net gemeld dat Zeevogels gescoord had, en moest meteen daarna terugbellen naar de studio omdat de tegenpartij ook ook een doelpunt had gemaakt. Dat terugbellen duurde de supporter iets te lang. Hij zei: ‘Ook nú verslag doen he?’ Daarna dus die duw. Dat was minder leuk om mee te maken.”

Wim Groen immiteerde Han Hollander (aangeleverde foto).

‘Weer of geen weer, we zijn er altijd’

Bewonderswaardig is dat deze twee verslaggevers en hun voorgangers in de zon en bij slecht weer steevast op zondag langs de lijn stonden.

Wim: “Bij een uitwedstrijd stond ik soms in een strakke oostenwind, terwijl ieder ander in de luwte stond. Maar ja, wij hebben nou eenmaal geen perskamer tot onze beschikking. Wel zit ik soms op de tribune, iets beschut. Maar over het algemeen valt het weer wel mee hoor. Ik had wel eens medelijden met Adri als het mooi weer was en hij in de studio moest zitten. En ik dus in het zonnetje.”

Ook Peter Staadegaard, verslaggever van VV Bergen, blikt terug. Hij is vijftien jaar bezig voor RTV80, allereerst bij Berdos 1 en daarna voor fusieclub VV Bergen. Peter snapt de beweegredenen van Adri, Kees en Wim om te stoppen, maar is vastbesloten om zelf door te gaan.

“Het is fijn er routine in te hebben. Vroeger was ik nog wel eens lang van stof en moest de presentator mij onderbreken. Nu lukt het mij om het beknopt te doen. Ook ik heb wel in harde regenbuien en stormachtig weer gestaan tijdens verslagen, terwijl fietsen en brommers om mij heen omwaaiden. Maar het lukt altijd wel om de luwte op te zoeken.”

Een geblesseerde scheidsrechter, waardoor de wedstrijd gestaakt werd. Een arbiter die ‘er een zootje van maakte’, waardoor het lastig was om juiste informatie te geven. Ook Peter kijkt tegen dieptepunten aan. “Maar dat hoort er gewoon bij.” De Bergen-verslaggever noemt zichzelf relativerend in zijn verslaggeving en niet zo chauvinistich. “Ik ben lekker makkelijk.”

*Adri: ‘Nog wel sportweekend’

Kees, Wim en Peter ‘zetten na zondag hun voet buiten de deur’ van de omroep. Maar voor coördinator en presentator Adri geldt dat niet. Deze radiomaker blijft zich inzetten voor de uitzendingen tijdens het sportweekend in de tweede week van januari.

Dan presenteert een groot team van mensen informatie over de mountainbikewedstrijd (ATB Strandrace) en de Halve Marathon van Egmond en doet de omroep live verslag. Dit op Radio 80 en TV80. Adri coördineert het programma al sinds 2003 – overigens met zijn collega Danny Zwart. Maar ook voor die tijd was er aandacht voor.

Meld je aan

Wie graag wil bijdragen aan het succes van Zondagsport 80, als presentator en/of verslaggever, kan dit laten weten. De omroep is blij met nieuwe medewerkers en geeft alle begeleiding die hiervoor nodig is. Het e-mailadres voor meer informatie is danny@rtv80.nl.